Medicamentul antiinflamator Tocilizumab reduce riscul de deces la pacienții spitalizați cu o formă gravă de COVID-19 (studiu)

  • 11 Februarie 2021 19:32
Medicamentul antiinflamator Tocilizumab reduce riscul de deces la pacienții spitalizați cu o formă gravă de COVID-19 (studiu)

Un medicament antiinflamator, tocilizumab, reduce riscul de deces la pacienții spitalizați cu o formă gravă de COVID-19, conform rezultatelor unui vast studiu, salutate de specialiști și catalogate drept "vești bune", informează joi AFP.

Rezultatele indică faptul că "la 25 de pacienți tratați cu tocilizumab, ar fi salvată o viață în plus", au declarat responsabili din cadrul studiului clinic britanic Recovery, care testează o serie de medicamente.

Studiul a arătat, de asemenea, că tocilizumab scurtează perioada până la externarea pacienților și reduce necesitatea ventilației artificiale.

"Este o veste excelentă", a declarat Anthony Gordon, profesor de anestezie și terapie intensivă la Imperial College London, care nu a fost implicat în studiu.

Circa 4.000 de pacienți în stare gravă au fost tratați cu tocilizumab în Marea Britanie. "Astăzi, chiar și mai mulți pacienți vor beneficia de acest tratament", a adăugat el.

"Testele precedente asupra tocilizumab au prezentat rezultate mixte", a declarat Peter Horby de la Universitatea Oxford, responsabil din cadrul studiului Recovery, citat într-un comunicat.

Beneficiile tocilizumab se adaugă acum celor ale steroizilor, potrivit cercetătorilor: în asociere cu un steroid precum dexametazona -singurul tratament care și-a dovedit până în prezent eficacitatea în reducerea mortalității cauzate de COVID-19 - "impactul" asupra mortalității "este important" .

Datele "sugerează că la pacienții cu COVID-19 care prezintă hipoxie (care necesită oxigen) și o inflamație semnificativă, tratamentul care asociază un corticosteroid, cum ar fi dexametazona, cu tocilizumab reduce mortalitatea cu aproximativ o treime la pacienții care necesită oxigen prin intermediul unei simple măști faciale și cu aproape jumătate la cei care au nevoie de ventilație mecanică invazivă" (ventilator), notează AFP.

Tocilizumab, utilizat pentru artrita reumatoidă, se administrează intravenos.

"Tratamentul cu tocilizumab a redus într-un mod semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienții din grupul tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile față de 694 (33%) dintre pacienții din grupul cu îngrijire obișnuită", o "diferență absolută" de 4 puncte procentuale, conform comunicatului. "Aceasta înseamnă că la 25 de pacienți tratați cu tocilizumab, ar fi salvată o viață în plus".

Tocilizumab a crescut probabilitatea de externare în termen de 28 de zile de la 47% la 54%.

Aceste beneficii au fost observate la toate sub-grupele de pacienți, de la cei care necesitau oxigen prin intermediul unei simple măști faciale la cei care aveau nevoie de ventilatoare mecanice, la terapie intensivă.

Studiul a implicat peste 4.000 de pacienți: jumătate au primit tocilizumab, jumătate au beneficiat de îngrijiri obișnuite. Aproximativ 82% dintre pacienți luau un steroid, cum ar fi dexametazona.

"Utilizat în combinație, impactul este semnificativ", a declarat Martin Landray, unul dintre responsabilii studiului.

"După dexametazonă, aceasta este cea mai importantă descoperire în tratamentul COVID-19 care are un impact asupra reducerii (numărului) deceselor", a indicat Athimalaipet Ramanan, profesor de reumatologie pediatrică la Universitatea din Bristol, prin Science Media Center (SMC).

Există, de asemenea, un studiu Recovery care a demonstrat în iunie 2020 că dexametazona a redus mortalitatea.

Rezultatele privind tocilizumab vor fi în curând publicate online pe site-ul MedRxiv și trimise unui jurnal medical, notează AFP.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău