Medicamentele care conțin o substanță din China ar putea provoca îmbolnăviri de cancer

  • 03 August 2018 13:12
Medicamentele care conțin o substanță din China ar putea provoca îmbolnăviri de cancer

Impuritățile conținute de substanța valsartan fabricată în laboratoarele din China ar putea provoca îmbolnăviri de cancer în Europa, a avertizat joi Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit AFP, citat de Agerpres.

Valsartanul este o substanță activă din medicamentele destinate pacienților cu afecțiuni cardiologice (insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, infarct miocardic recent).

La 18 iulie, laboratorul chinez Huahai a retras această substanță de pe piață la nivel global, din cauza prezenței N-nitrosodimetilaminei (NDMA), clasată ca posibil cancerigenă pentru om în caz de utilizare prelungită.

''După o verificare preliminară, EMA estimează că ar putea apărea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacienți care folosesc medicamentele ce conțin cea mai mare doză de valsartan (320 mg) în fiecare zi, timp de șapte ani'', a scris agenția europeană într-un comunicat.

EMA a indicat că nu are date despre numărul de pacienți posibil afectați întrucât așteaptă rezultatele analizelor care vor permite stabilirea concentrației de NDMA în medicamentele respective.

Pentru moment, se bazează pe ''nivelele medii ale acestei impurități detectate în substanța activă de către Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (60 de părți la un milion)'' și pe ''studii realizate pe animale''.

În plus, întrucât molecula a fost retrasă de pe piață, EMA a insistat ca pacienții să-și continue tratamentul.

''Este important de reținut că nu există risc imediat pentru pacienți. Cei care folosesc medicamentele contaminate și nu le-au înlocuit încă cu un altul nu trebuie să înceteze tratamentul înainte de a se consulta cu medicul sau farmacistul'', a subliniat instituția.

Agenția europeană crede că impuritatea a ajuns în medicamente ''ca produs secundar după schimbările efectuate de Zhejiang Huahai în procesul industrial în 2012'', a explicat EMA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău