Medicamente cu aceeași substanță activă, la preț convenabil

  • 18 Noiembrie 2016 19:31
Medicamente cu aceeași substanță activă, la preț convenabil

Ministerul Sănătății a lansat o campanie prin care pacienții vor fi informați că pot solicita de la farmacie întreaga gamă de medicamente care conține aceeași substanță activă, necesară pentru tratament.

Farmaciștii sunt obligați să le prezinte toate denumirile comerciale care conțin aceeași substanță pentru ca pacientul să aleagă cel mai convenabil produs. Campania cu genericul: „Aceeași substanță activă! De ce achitați mai mult?” se va desfășura în perioada 18 noiembrie 2016 – 31 martie 2017, transmite IPN.

Viceministra sănătății, Liliana Iașan, a menționat că substanța activă este cea care tratează pacienții, dar nu denumirea comercială, forma sau culoarea pastilei. „Pacienții noștri nu sunt destul de informați la acest capitol. Farmacistul nu informează pacientul despre substanța activă a medicamentului. Atât farmacistul, cât și medicul de familie încalcă ordinul Ministerului Sănătății privind prescripția medicamentelor”, a spus viceministra.

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Dumitru Parfentiev, a menționat că în cadrul campaniei vor fi difuzate două spoturi sociale, unul video și altul audio. La fel, în rândurile populației vor fi distribuite materiale informative tipărite despre posibilitatea de a solicita medicamentul cel mai convenabil cu substanța activă necesară pentru tratament. „O să facem informarea atât a publicului general, cât și a medicilor și farmaciștilor. Pe parcursul a patru luni vom organiza seminare informative cu aceștia”, a spus Dumitru Parfentiev.

Directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, a menționat că diferența de preț între medicamentele originale și cele generice este de circa 25%, iar calitatea este aceeași și substanța activă are aceleași proprietăți de tratare. Diferența este că unele sunt brevetate, iar celelalte cumpără dreptul de producere, dar nu suportă cheltuielile de invenție. Potrivit lui, toate medicamentele care intră pe piața farmaceutică din Republica Moldova sunt verificate la capitolul calitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău