Medic: Pacienții vindecați de Covid pot face din nou boala, într-o formă mai gravă, în cazul în care nu se vaccinează

  • 26 Octombrie 2021 14:00
Medic: Pacienții vindecați de Covid pot face din nou boala, într-o formă mai gravă, în cazul în care nu se vaccinează

Medicul Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, România, susține că persoanele care au fost infectate cu Covid-19 ar putea să se reinfecteze și să facă o formă "chiar mai serveră" decât prima, în cazul în care nu se vaccinează. "Simpla trecere prin boală fără dublarea de vaccin nu oferă o garanție", a precizat specialistul în boli infecțioase. 

"Simpla trecere prin boală fără dublarea de vaccin nu oferă o garanție în acest sens. Pacienți care au trecut prin boală pot face un al doilea episod în lipsa unui vaccin poate chiar mai sever, nu putem să garantăm niciodată că va fi o formă mai puțin severă chiar și acesta al doilea episod care apare la un pacient este o evidență a faptului că răspunsul lui imun nu este unul adecvat. Aceasta este realitatea. Așa că totdeauna trebuie dublat de vaccin. Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul ușor, nu avem niciun fel de garanții pentru acest lucru. De aceea se și recomandă vaccinarea în mod general al tuturor pacienților, indiferent de trecerea prin boală", a spus medicul.

În opinia sa, utilizarea anticorpilor monoclonali poate să reprezinte o parte din soluție pentru pandemie, dar aceasta "nu poate să fie singura soluție".

"Problema este că nu sunt disponibile în cantitățile dorite pe plan internațional. Acolo este problema, la nivel de producție mai degrabă. (...) Există o parte a pacienților care ori nu răspund deloc la vaccinul administrat, dar este un număr foarte mic de pacienți ori pacienți la care imunitatea post-vaccinală se epuizează mai rapid decât ne-am aștepta. La acești pacienți într-adevăr administrarea de anticorpi poate să reprezinte o soluție. (...) Deși este o utilizare rațională și eficientă dar nu poate fi extinsă pe scară largă, nu poate să înlocuiască vaccinarea", a susținut Florescu în cadrul unei dezbateri despre anticorpii monoclonali ca soluție în criza COVID-19, potrivit Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău