Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator (Sănătate info)

  • 27 Februarie 2020 16:21
Medic neurolog-pediatru: Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator (Sănătate info)

Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbește creativitatea, inhibă neuronii, slăbește comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenție și concentrare, contribuie la scăderea randamentului școlar.

Diana Coropceanu, neurolog-pediatru la un Centrul de Sănătate a Familiei din Chișinău, a comunicat pentru portalul sănătateinfo.md

„Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbește creativitatea, inhibă neuronii, slăbește comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenție și concentrare, contribuie la  scăderea randamentului școlar.

În perioada copilăriei, creierul este în proces de formare, este imatur, respectiv este sensibil și e vulnerabil la mai mulți factori nocivi. Petrecerea timpului în exces în fața calculatorului duce la modificări în zona cortexului prefrontal: pe de o parte, aceasta este aria responsabilă de gândirea, organizarea, planificarea, realizarea acțiunilor; pe de altă parte, este foarte puțin implicată în capacitatea de a înțelege mesajele nonverbale. Din această cauză, copiii devin mai agresivi, impulsivi și instabili din punct de vedere emoțional.

Accesarea repetată a internetului provoacă un dezechilibru în funcționarea emisferei cerebrale stângi. „Consumul” de internet o perioadă îndelungată, poate lăsa amprente asupra sănătății fizice și psihice. Poate declanșa diverse probleme, dar în primul rând suferă ochii. Ochii obosesc, devin uscați, înroșiți, apare usturimea sau vederea încețoșată.

De asemenea, deoarece copilul petrece mult timp la calculator, lipsesc mișcările, iar acest lucru condiționează formarea unei musculaturi mai rigide, care declanșează ulterior parestezii în membre, adică senzația de arsură, furnicătură, gâdilitură sau amorțeală, de obicei, la extremități. Apar crampele musculare, varicele, dar și deformarea coloanei vertebrale. Lipsa de mișcare mai poate provoca obezitatea și bolile cardiovasculare.

De asemenea, pot apărea diverse tulburări neurologice și psihice: cefalee, tulburări de somn, stări depresive, stres, și chiar apariția sentimentului de izolare sau epilepsie fotosensibilă, manifestându-se prin crize de epilepsie.

Se recomandă ca până la vârsta de 2 ani, copiii să nu fie lăsați în fața televizorului, calculatorului, tabletelor. După această vârstă se permite utilizarea acestora nu mai mult de 2 ore pe zi, cu pauze.

Pentru a preveni dezvoltării unor afecțiuni precum durerile de spate, deviații ale coloanei vertebrale, deformații, tulburări de limbaj, dezvoltarea intelectuală, socială și afectivă, copiii ar trebui să practice sportul, să se plimbe în aer liber, să facă diverse exerciții, etc, iar pentru a preveni afecțiunile neurologice și psihice ar fi bine ca aceștia să comunice mai mult, să fie implicați în analiza unor situații și luarea deciziilor, să-și facă relații de prietenie, să frecventeze diverse centre educativ-didactice, cercuri de muzică, pictură, teatru etc.

Sfat pentru părinți – dumneavoastră trebuie să fiți un model pentru copii, deoarece ei repetă multe lucruri pe care le văd la părinți. Fiți conectați la viața reală, participați la evenimente, mergeți la concerte, citiți ziare, cărți, răsfoiți reviste. ”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Mon
29
Tue
22
Wed
24
Thu
26
Fri
26

Curs oficial BNM 01 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2832 -0.0000
USD 17.9234 -0.0000
RON 4.3242 -0.0000
UAH 0.6668 -0.0000
RUB 0.2450 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău