Medic congalez, laureat al Premiului Nobel, plasat sub protecția ONU după amenințări cu moartea

  • 10 Septembrie 2020 17:03
Medic congalez, laureat al Premiului Nobel, plasat sub protecția ONU după amenințări cu moartea

Laureatul premiului Nobel pentru pace Denis Mukwege a fost plasat sub protecția forțelor de securitate ale ONU din Republica Democrată Congo după ce a primit amenințări cu moartea, relatează joi dpa, potrivit Agerpres.

Medicul Denis Mukwege a câștigat Premiul Nobel pentru pace pentru munca sa de ginecolog. El a tratat mii de victime ale violenței sexuale brutale în statul din centrul Africii.

"Spitalul a fost plasat sub protecția Căștilor albastre", a declarat Mukwege pentru dpa, adăugând că nu știe dacă protecția va fi permanentă.

"Este un lucru pe care în mod normal l-ar face forțele congoleze", a mai spus el.

Amenințările cu moartea au început în iulie, după ce medicul a denunțat noul val de violențe din estul RD Congo.

Zeci de miliții operează în estul RD Congo, majoritatea luptând pentru controlul resurselor naturale bogate ale țării. Regiunea a devenit de decenii un loc de încălcări grave ale drepturilor omului și alte abuzuri.

Mukwege a fost unul dintre principalii susținători ai unui tribunal penal internațional care să-i judece pe cei vinovați de astfel de crime.

El a fost amenințat și înainte cu moartea, iar în 2012 a supraviețuit unei tentative de asasinat.

Luna trecută, Înaltul Comisar ONU pentru drepturilor omului Michelle Bachelet a exprimat preocupări privind aceste amenințări cu moartea și a cerut ca medicului că i se asigure protecție.

"Dr. Mukwege este un erou adevărat. Timp de ani de zile a ajutat mii de femei grav rănite și traumatizate când nu mai exista altcineva care să aibă grijă de ele", a spus Bachelet.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău