Mecanismul European de Stabilitate a aprobat ultima tranșă în valoare de 15 miliarde de euro către Grecia

  • 03 August 2018 16:49
Mecanismul European de Stabilitate a aprobat ultima tranșă în valoare de 15 miliarde de euro 
către Grecia

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) a anunțat că la data de 1 august 2018 Consiliul Guvernatorilor ESM a aprobat memorandumul suplimentar cu Grecia în continuarea finalizării procedurilor parlamentare naționale.

Conform aceluiași comunicat, Comisia Europeană a semnat astăzi Memorandumul suplimentar cu Grecia în numele ESM. Se precizează că acum "se deschide calea spre aprobarea celei de-a cincea tranșe" în valoare de 15 miliarde de euro de către Consiliul Guvernatorilor ESM, tranșă ce va fi deblocată în zilele următoare.

Se reamintește că ieri, miercuri, parlamentul german a aprobat acordarea ultimei tranșe de împrumut din programul grecesc. Motivul pentru care a fost nevoie de convocarea Comisiei pentru Buget în ședință specială a fost decizia guvernului grec de a prelungi regimul de TVA redus în cinci insule care au suportat cele mai grave consecințe ale crizei refugiaților.

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, înghețase acordarea tranșei de către ESM, cerând să fie anunțate contramăsuri din partea guvernului grec pentru prelungirea TVA-ului redus. Această acțiune - pentru o sumă neglijabilă - a fost interpretată drept un mesaj clar din partea Berlinului față de Atena că nu are de gând să accepte nici cea mai mică abatere de la cele convenite în programul de asistență financiară.

Însă guvernul grec a acoperit această "gaură" în venituri prin măsuri compensatorii pe care urmează să le ia. Potrivit Ministerului german de Finanțe, cele 28 de milioane de euro care vor lipsi din venituri ca urmare a menținerii unei cote reduse de TVA în anumite insule grecești până la sfârșitul anului urmează a fi acoperite prin reduceri din cheltuielile de apărare.

Obiectivul referitor la excedentul bugetar primar de 3,5% nu este amenințat, se precizează în comunicatul Parlamentului.

Decizia Comisiei pentru Buget, prin care se deblochează acordarea ultimei tranșe de împrumut din programul grecesc de asistență financiară, arată că Europa este în stare să rezolve în comun probleme atunci când există luciditate și solidaritate, precizează responsabilul pentru probleme de buget al Partidului Social-Democrat german (SPD), Achim Post, subliniind că prin finalizarea programului Grecia poate sta din nou pe propriile picioare.

"Este vorba despre un pas logic și un mesaj important", spune Post, adăugând că astfel programul se va putea încheia în luna august, cum se prevede. "Grecia a depus în ultimii ani eforturi uriașe pentru a îndeplini condițiile de reformă. Prin finalizarea programului, Grecia poate sta din nou pe propriile sale picioare. Finalizarea cu succes a programului de ajutor arată în același timp că Europa este capabilă să rezolve probleme în comun atunci când există luciditate și solidaritate - și nu false soluții populiste", a spus reprezentantul social-democraților.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău