Mecanismul de protecție civilă al UE: România trimite peste 50 de pompieri și 10 autospeciale în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

  • 21 August 2023 17:52
Mecanismul de protecție civilă al UE: România trimite peste 50 de pompieri și 10 autospeciale în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

Uniunea Europeană mobilizează noi avioane și echipe de pompieri pentru a ajuta Grecia să stingă incendiile de vegetație care se răspândesc în regiunea Alexandroupolis-Feres, informează Comisia Europeană printr-un comunicat.

Prin Mecanismul de protecție civilă, UE trimite în statul elen două aeronave de stingere a incendiilor aflate în rezerva rescEU din Cipru și o echipă de pompieri români.

Astfel, un total de 56 de pompieri și 10 vehicule sunt urmează să se alăture în cursul zilei de luni echipei de pompieri din Franța, ce se află deja în Grecia, ca parte a planului de pregătire al UE pentru sezonul incendiilor forestiere.

”Grecia a trecut deja prin cea mai grea lună iulie din 2008 în ceea ce privește incendiile de pădure. Suprafața afectată este mare, iar incendiile sunt mai intense și mai violente, distrugând o zonă mai extinsă. Incendiul de la Alexandroupolis-Feres a avariat deja case și a forțat evacuarea a opt sate. Răspunsul rapid al UE este din nou esențial și le mulțumesc Ciprului și României pentru ajutorul acordat pompierilor greci care acționează deja pe teren”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Acest ajutor vine după ce Grecia a activat luna trecută Mecanismul de protecție civilă al UE, prin intermediul căruia au fost mobilizate 9 aeronave, 510 pompieri și 117 vehicule.

În plus, cartografierea cu ajutorul sateliților Copernicus ajută la evaluarea pagubelor în mai multe zone din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău