MEC și CNA au lansat o campanie de informare privind integritatea în sistemul educațional

  • 21 Martie 2023 11:55
MEC și CNA au lansat o campanie de informare privind integritatea în sistemul educațional

Legislația cu privire la sănătatea și bunăstarea mintală urmează să fie îmbunătățită. Două deputate din Partidul Acțiune și Solidaritate au înregistrat un proiect de lege care descrie conținutul asistenței în sănătate mintală. Aceasta nu se reduce doar la asistența medicală, ci presupune și asistență socială și juridică garantată de stat, transmite IPN.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a declarat astăzi la o conferință de presă că scopul activității este creșterea în continuare a nivelului de informare al cadrelor didactice, elevilor și părinților privind politicile anticorupție, dar și reducerea fenomenului corupției în sistemul educațional.

„Integritatea și corectitudinea trebuie învățată de pe băncile școlii, dar și din familie. Trebuie să ne asigurăm că toate instituțiile de învățământ, de la grădiniță până la universitate, sunt libere de corupție. Sistemul educațional își propune formarea competențelor la elevi de a analiza critic problemele de integritate. Înțelegem și împărtășim așteptările întemeiate din partea societății ale unor schimbări imediate pentru eliminarea plăților informare”, a punctat Anatolie Topală.

Potrivit ministrului, pentru a preveni și combate corupția în sistemul educațional, MEC a aprobat un plan sectorial anticorupție care conține activități pentru toate nivelurile de învățământ și răspunde principalelor provocări sistemice, și anume plățile informale, gestionarea resurselor financiare, frauda academică, dar și pregătirea profesorilor pentru promovarea educației de integritate.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a afirmat că integritatea trebuie să fie cultivată de la o vârstă fragedă, iar instituțiile de învățământ sunt locul cel mai potrivit pentru a crește o generație care nu admite acte de corupție.

„Ne dorim să explicăm actorilor din sector care sunt prevederile legale ce țin de respectarea cerințelor de integritate, ce răspundere survine în cazul în care aceste reglementări nu sunt respectate, dar și să atragem atenția elevilor cât de important este să fii integru. Ne dorim să nu avem temei să investigăm acțiuni pretins ilegale în sectorul educațional. Cu toate acestea, ultimele informări demonstrează că acest flagel încă există”, a punctat Iulian Rusu.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2022-2023, în R. Moldova activează peste 1200 de instituții de învățământ primar și secundar general, în care își fac studiile circa 335 de mii de elevi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău