Tot mai mulți elevi din instituțiile de învățământ profesional tehnic optează pentru învățământul dual

  • 11 Aprilie 21:00
Tot mai mulți elevi din instituțiile de învățământ profesional tehnic optează pentru învățământul dual

Tot mai mulți elevi din instituțiile de învățământ profesional tehnic optează pentru învățământul dual, iar angajatorii devin tot mai interesați de această formă de pregătire a viitorilor specialiști, informează Ministerul Educației și Cercetării.

„Ne bucurăm că tot mai multe companii înțeleg beneficiile învățământului dual care permite ca elevii să aibă o pregătire bună și relevantă pentru a se încadra, ulterior, în companie. Iar pentru noi este important să ne asigurăm că acele competențe care sunt dezvoltate în instituția de învățământ sunt relevante pentru piața muncii”, a notat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. „MEC este convins de potențialul învățământului dual, care reprezintă o oportunitate de creștere a sistemului educațional. La locul de muncă studentul deprinde competențele necesare, cu accent pe practică”, a adăugat ministrul care i-a îndemnat pe tinerii care aleg să meargă în școli profesionale sau colegii, să opteze pentru invatamant dual.

În anul curent, în învățământul dual vor fi încadrați 2000 elevi, față de 1000 câți au fost în 2023. Anul trecut, companiile au primit compensații din bugetul de stat în valoare totală de 3,5 milioane de lei pentru costurile alocate pentru învățământul dual. 

„Avem o creștere cu 40 % în raport cu anul trecut a solicitării din învățământul dual. Învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. În ultimii ani s-au făcut investiții de peste 1 milion de euro din partea partenerilor externi în echipamente moderne”, a specificat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) din Republica Moldova. 

La rândul său, Guido Beltrani, Director al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova (SDC) a menționat: „Educația și formarea profesională este o componentă de bază a cooperării SDC. Învățământul dual face parte din ADN-ul sistemului educațional elvețian, unde se înregistrează cea mai mică rată de șomaj din Europa în rândul tinerilor. La moment, SDC oferă suport pentru implementarea a două proiecte în domeniul învățământului profesional tehnic de care vor beneficia mii de tineri din Moldova”. 

Prezent la eveniment, Vladimir Fonari, managerul componentei pe educație a proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova” finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției a remarcat colaborarea strânsă cu MEC și CCI în vederea promovării învățământului dual în țară. Vladimir Fonari s-a referit și la accesul grupurilor vulnerabile, notând că învățământul dual este un instrument de integrare a elevilor din grupurile vulnerabile în piața muncii. 

În cadrul evenimentul, cei prezenți au avut posibilitatea să participe la discuții privind dezvoltarea învățământului dual, relatând din propriile experiențe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău