MEC cere direcțiilor de învățământ să asigure corectitudinea calculării sporului specific salarial pentru cadrele didactice

  • 07 Noiembrie 2023 15:36
MEC cere direcțiilor de învățământ să asigure corectitudinea calculării sporului specific salarial pentru cadrele didactice

Ministerul Educației și Cercetării a fost sesizat privind unele cazuri de diminuare a veniturilor salariale ale profesorilor, în contextul în care unele direcții de învățământ, inclusiv direcția municipală Chișinău, au calculat în mod eronat plafonul anual din care se achită sporul specific destinat cadrelor didactice. Asta deși ministerul a majorat valoarea plăților maxim admisibile încă în luna august 2023. În cazul raioanelor și municipiilor care au aplicat corespunzător prevederile legale, veniturile salariale ale cadrelor didactice s-au majorat de la 1 octombrie curent. O declarație în acest sens a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Secretarul de Stat Valentina Olaru, transmite MEC.

Ministerul a acordat instituțiilor de învățământ dreptul de a stabili plăți majorate pentru controlul caietelor, dirigenție și administrarea cabinetelor. Contrar acestor modificări, unele direcții de învățământ au decis să reducă volumul total al resurselor alocate pentru acordarea acestor sporuri.

Constatăm că profesorii din municipiul Chișinău sunt privați de dreptul de a-și primi sporul specific în conformitate cu recomandările Ministerul Educației și Cercetării”, a subliniat Valentina Olaru.

Amintim că, la data de 17 august 2023, MEC a adoptat noi recomandări cu privire la calcularea sporurilor cu caracter specific. Acestea ofereau posibilitate tuturor instituțiilor de învățământ general să valorifice pe deplin plafonul de 10% din suma anuală a salariilor de bază pentru personalul care poate beneficia de sporuri cu caracter specific. 

Astfel, un cadru didactic care are o clasă de 35 de elevi poate beneficia de un spor pentru dirigenție de cel mult 880 de lei, față de circa 560 cât era anterior, urmând ca fiecare instituție să stabilească suma în funcție de resursele disponibile.

Potrivit noilor prevederi, sporul cu caracter specific pentru dirigenție este acordat pentru timpul efectiv lucrat în anul de studii (de la 1 septembrie anul curent, până la 31 august, anul următor), inclusiv pe perioada vacanțelor. Noile recomandări ale ministerului prevăd că sporul pentru verificarea lucrărilor scrise, administrarea cabinetului, precum și pentru activitatea cu elevii cu CES va putea fi acordat pentru timpul efectiv lucrat în perioada 1 septembrie – 31 mai, inclusiv în perioada vacanțelor de toamnă, iarnă, primăvară și de Paști.

Calcularea sporurilor cu caracter specific se efectuează anual, în raport cu salariul de funcție al învățătorului la clasele primare și cel al profesorului în învățământul secundar. Calculele se fac în baza numărului de elevi înregistrați la data de 1 octombrie a fiecărui an școlar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău