Maxim Lebedinschi: Drept bază pentru calculul populației stabile este Recensământul din 1989

  • 30 August 2019 08:45
Maxim Lebedinschi: Drept bază pentru calculul populației stabile este Recensământul din 1989

Drept bază pentru calculul populației stabile sunt rezultatele Recensământului populației din anul 1989. Acesta este răspunsul Biroului Național de Statistică oferit Comisiei Electorale Centrale în legătură cu datele legate de numărul populației și numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. Informația a fost făcută publică de către secretarul CEC Maxim Lebedinschi într-o emisiune a postului TVC 21, transmite IPN.

Maxim Lebedinschi spune că Comisia a solicitat informații referitor la diferențele legate de numărul populației și numărul alegătorilor de la Biroul Național de Statistică (BNS). În răspuns se spune că populația stabilă include persoanele care au domiciliul stabil pe teritoriul țării sau al unității administrativ teritoriale, date dezagregate teritorial, inclusiv persoanele absente temporar. „Drept bază pentru calculul populației stabile sunt rezultatele Recensământului populației din anul 1989. Dezagregările teritoriale disponibile pentru acest tip de populație sunt la nivel de regiune, raion și pe orașe, și nu la nivel de stat comun. Populația prezentă cuprinde doar persoanele care la moment se află pe teritoriu și au ca bază rezultatele Recensământului din anul 2004, dezagregate pe teritorii”, spune membrul CEC.

Maxim Lebedinschi spune că nu înțelege de ce învinuirea legată de diferențele de date privind numărul de alegători este la adresa CEC când BNS operează cu date din 1989 și 2004. „În plus, luăm în calcul că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotarele țării și noi aceasta o cunoaștem și acești cetățeni nu s-au radiat de la domiciliu. Ei continuă să existe în listele electorale și dacă acești cetățeni nu s-au stabilit cu domiciliul permanent peste hotare, ei vor avea posibilitatea, în orice moment, să vină acasă și să voteze la secția de votare și aceasta este o chestiune firească”, menționează Maxim Lebedinschi.

Maxim Lebedinschi explică faptul că atât timp cât informațiile că persoana este decedată nu este prelucrată de la autoritatea publică locală către Agenția Servicii Publice, cetățeanul va exista în continuare în Registrul de stat al populației. „Sunt cazuri când persoana a decedat peste hotare și rudele nu au mai adus actul de deces să-l consemneze în Republica Moldova și acest cetățean va continua să existe juridic în Registrul de stat al populației. Registrul de stat al alegătorilor depinde de informația care există acolo”, spune Maxim Lebedinschi.

Potrivit CEC, numărul total de alegători înscriși în Registrul de stat al alegătorilor este de 3 285 894 de persoane. Din numărul total, 2 818 228 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul al II-a. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat legal peste hotare. La fel și cetățenii cu drept de vot care au domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău