Matrioșka lui Șor pentru a salva Kremlinul (Revista presei)

  • 11 Octombrie 09:40
Matrioșka lui Șor pentru a salva Kremlinul (Revista presei)

Matrioșka lui Șor pentru a salva Kremlinul. Companiile oligarhului fugar Ilan Șor, create luna trecută la Moscova împreună cu guvernul rus, sunt folosite pentru a ocoli sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse după ce a invadat pe scară largă Ucraina în februarie 2022, relevă jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova.

Noile firme paravan, administrate de Ilan Șor, se pregătesc să intre pe piața financiară internațională, angajând juriști care vorbesc engleza. Miza lor este să lanseze un sistem special de plăți prin care firmele rusești să rămână active pe piața  externă în ciuda presiunii „sancțiunilor anti-rusești”. Ilan Șor a înființat luna trecută patru noi companii rusești, așa cum a arătat recent RISE Moldova, iar în noua lui schemă financiară este implicată și banca de stat Promsvyazbank (PSB), desemnată de Vladimir Putin să finanțeze complexul militar al Rusiei. Această bancă rusească este utilizată și de oligarhul moldovean pentru a cumpăra alegătorii care trebuie să spună „Nu” la referendum de săptămâna viitoare și să voteze pentru candidatul al cărui nume le va fi trimis de la Moscova prin aplicația Telegram. Procurorii Anticorupție susțin că doar luna trecută au fost transferate din Rusia 15 milioane de dolari prin PSB în conturile a zeci de mii de moldoveni. Însă, procurorii și poliția nu a spus nimic despre noile firme ale lui Șor, identificate de RISE Moldova. Aparent, la început erau doar patru noi firme create luna trecută de Șor, iar noi detalii și comunicate oficiale de ultimă oră arată că ele urmează să joace un rol-cheie în dejucarea sancțiunilor internaționale impuse de Occident atât împotriva lui Șor, cât și a băncii Kremlinului. Pe larg citiți pe RISE Moldova.

Omenii lui Șor din diferite localități, prinși la colț de organele de drept. Trei lideri raionali au fost REȚINUȚI, scrie Ziarul Național. Organele de drept au efectuat, în perioada 8 - 10 octombrie curent, 115 percheziții la liderii raionali, președinți de sector și activiștii fugarului Ilan Șor, în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, spălare de bani, coruperea electorală și crearea unei organizații criminale. Perchezițiile s-au soldat cu ridicarea unor sume mari de bani, dar și cu reținerea a trei lideri raionali ai așa-zisului bloc „Pobeda”, finanțat de Kremlin. Membrii organizațiilor teritoriale primare ale partidelor controlate de Șor sunt remunerați lunar din surse tenebre, pentru a compromite referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din 20 octombrie. De asemenea, o parte din pani erau alocați pentru organizarea de destabilizări în masă. Oamenii legii au documentat mai multe persoane care efectuează transferuri de ruble prin diferite platforme financiare, după care le plătesc activiștilor. Numai că doar jumătate din suma transferată prin intermediul aplicației PSB ajung la beneficiari, iar restul banilor sunt repartizați președinților oficiilor teritoriale. O interceptare făcută publică de oamenii legii scoate la iveală faptul că unii lideri locali se plâng că oamenii plătiți nu dau randamentul scontat și că în așa fel „au fost furate 1,5 miliarde”.

Motivul blocării rețelei „Șor” pe Telegram. Urmează dezactivarea și altor canale, scrie Ziarul de Gardă. Cincisprezece canale și 95 de chatbot-uri de Telegram, afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, au fost blocate la solicitarea Inspectoratului Național de Investigații (INI). În scrisoarea consultată de Ziarul de Gardă, autoritățile din R. Moldova spun că prin intermediul acestor canale și chatbot-uri se urmărea finanțarea ilegală a partidelor politice, mituirea alegătorilor și cumpărarea voturilor. Joi, 10 octombrie, canalele de Telegram ale oligarhului fugar Ilan Șor, ale deputaților Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Vasile Bolea, precum și al bașcanei Evghenia Guțul, au fost dezactivate. La accesare, utilizatorii sunt anunțați că aceste canale „nu pot fi afișate pentru că au încălcat legile locale”. Dezactivate au fost și canale precum cel al blocului „Victorie”, creat de oligarhul Ilan Șor la Moscova, canalele TV6 și MD24, dar și altele.  Ziarul de Gardă a intrat în posesia listei în care au fost incluse toate canalele și chatbot-urile indisponibile pe teritoriul R. Moldova.

De la agenda LGBT, la pierderea statalității Veridica atenționează asupra celor mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova. UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, în încercarea de a menține și aprofunda euroscepticismul, în special în rândurile unui public țintă mai vulnerabil în fața fake-news-urilor și dezinformării, cum ar fi minoritățile etnice vorbitoare de limba rusă și enoriașii evlavioși ai Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse. Veridica a demontat în ultimii câțiva ani multe dintre aceste falsuri, a căror promovare se întețește, însă, odată cu apropierea de referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:4,12 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău