Materiale informative pentru educația financiară a populației

  • 21 Ianuarie 12:20
Materiale informative pentru educația financiară a populației

Cetățenii vor informați cum se pot proteja de supraîndatorarea de la bănci și instituții nebancare, cum funcționează sistemul financiar din Moldova, dar și despre cum ar putea să-și majoreze veniturile prin propriile investiții. Banca Națională a Moldovei, împreună cu Comisia Națională a Pieței Financiare, au lansat o serie de materiale informative menite să contribuie la educația financiară a populației, transmite IPN.

„Educația financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoștințele și abilitățile oamenilor”, susține guvernatorul Octavian Armașu, citat într-un comunicat de presă al BNM. Potrivit șefului băncii centrale, „conștientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument care poate fi oferit populației pentru a preveni situațiile de criză financiară. „Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înțelegem riscurile legate de acesta și să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”, a mai spus guvernatorul.

La rândul său, Valeriu Chițan, președintele CNPF, menționează semnificația educației financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă, în contextul evoluției social-economice și provocărilor caracteristice țărilor în tranziție. „În această ordine de idei, pentru a susține imperativul responsabilizării consumatorilor și a spori încrederea acestora în produsele și serviciile financiare, este necesară implicarea autorităților întru realizarea activităților de informare și educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare și supraveghere”, a notat Valeriu Chițan.

Potrivit datelor BNM, în ultimii trei ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde de lei, iar numărul cardurilor bancare în circulație – cu peste 450 de mii. Totodată, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeași perioadă o creștere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 de mii. Aceasta înseamnă că timp de trei ani consecutiv organizațiile de creditare nebancară au acordat, cel puțin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluții indică o creștere rapidă a utilizării produselor financiare de către populație. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoștințe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Notele analitice vor reflecta cele mai importante concepte și produse financiare cum sunt inflația, dobânda anuală efectivă, creditul de consum, leasingul financiar, asigurarea etc. Materialele vor fi difuzate în următoarele două luni și vor fi disponibile pe paginile web ale instituțiilor implicate în informare. Publicarea materialelor analitice este o continuare a proiectului de educație financiară „Învață! Dă sens banilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:87 %
Vint:7,7 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău