Măsurile legislative care au scopul de a asigura drepturile victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie au fost adoptate de Parlament

  • 17 Noiembrie 2022 12:03
Măsurile legislative care au scopul de a asigura drepturile victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie au fost adoptate de Parlament

Deputații au votat pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie. Un PROIECT de lege în acest sens a fost susținut, în a doua lectură, cu votul a 55 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției, iar obiectivul ei este de a fortifica drepturile victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

În rezultat, victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le va fi asigurat dreptul de a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Totodată, a fost modificat Codul penal. Astfel, nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,04
Ninsoare
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău