Măsurile de sprijin al familiilor cu copii eșuează pentru că există puține creșe publice, CPD

  • 05 Aprilie 2022 13:08
Măsurile de sprijin al familiilor cu copii eșuează pentru că există puține creșe publice, CPD

Există o mulțime de bariere care influențează retragerea femeilor de pe piața muncii, începând cu responsabilitățile casnice, care sunt inegale între parteneri. Femeile își asumă mult mai des și mult mai multe ore pe care le dedică pentru creșterea și îngrijirea copiilor, pentru treburile casnice. Părinții încă nu pot împărți între ei concediul de îngrijire a copilului, pentru că nu există încă flexibilitatea aceasta și tații sunt într-un număr mult mai mic decât mamele care beneficiază de concediu de îngrijire a copilului, a menționat Alina Andronache, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul sesiunii publice „Politici familiale pentru o fertilitate dorită: mai multe creșe în sprijinul părinților”, transmite IPN.

Potrivit Alinei Andronache, oricât de multă flexibilitate am oferi părinților, dacă ei nu au opțiuni diverse de servicii de creștere și îngrijire a copilului, celelalte măsuri care se implementează eșuează. În 2018, autoritățile publice au inițiat o reformă prin care au dorit să faciliteze încadrarea în câmpul muncii a mamelor. Părinții pot alege unul din concediile de îngrijire a copilului – fie de 3 ani, fie de 2 ani și 2 luni. A doua reformă a fost că părinții oricând pot reveni la muncă și, pe lângă salariu, primesc și indemnizație de îngrijire a copilului. Ultima modificare, cea mai importantă, este că statul își asumă să instituționalizeze în sistemul educațional copiii începând cu vârsta de 2 ani, iar creșele sunt pentru copii de la 0 la 2 ani, a punctat coordonatoarea de proiect de la CPD.

„Chiar dacă au fost aprobate măsuri de sprijin al familiilor cu copii, acestea eșuează, deoarece în Republica Moldova sunt puține creșe publice deschise. În prezent statul nu are capacitatea de a încadra mai mult de 11% copii în sistemul educațional. Respectiv, asigurarea unui loc la creșele publice este o barieră importantă atunci când vorbim despre revenirea mamelor pe piața muncii după concediul de îngrijire a copilului”, a subliniat Alina Andronache.

Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF Moldova, a remarcat că Republica Moldova este una din țările care a adoptat politici familiale ce susțin dezvoltarea timpurie a copiilor. „Copiii din Republica Moldova au nevoie de susținerea părinților pentru a se dezvolta și a crește, iar părinții au nevoie de susținerea angajatorilor pentru a putea fi părinți. Părinții care lucrează frecvent se găsesc în fața unor opțiuni. Unii s-a putea să fie forțați să lase copiii lor mai mici fără supraveghere, ceea ce periclitează bunăstarea lor. Copiii care au vârstă mică sunt supuși riscului de accidente. Chiar și un singur accident pentru un copil este prea mult deja. Așadar, serviciile accesibile financiar de îngrijire a copiilor sunt foarte importante, inclusiv și pe timp de pandemie sau de criză”, a menționat reprezentanta UNICEF în Republica Moldova.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a subliniat că este important ca responsabilitățile de părinți să fie împărțite între mamă și tată, iar aceasta va avea un impact pozitiv asupra situației demografice.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău