Măsurile autorităților au încetinit avansarea celui de al patrulea val pandemic, ADEPT
-
22 Octombrie 2021 12:00
Măsurile întreprinse de autorități în a doua jumătate a lunii septembrie și prima jumătate a lunii octombrie 2021 au contribuit la încetinirea avansării celui de al patrulea val pandemic COVID-19 în Republica Moldova, care, potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății, a ajuns în preajma punctului de vârf. Constatarea se regăsește într-o notă analitică, elaborată de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, transmite IPN.
În primele două săptămâni ale lunii octombrie, numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în regiunea transnistreană a reprezentat peste 26% din numărul total de cazuri înregistrate în Republica Moldova, deși populația din regiunea transnistreană reprezintă doar ~12% din populația țării, constată autorii analizei.
Procesul de imunizare în Republica Moldova este în descreștere continuă în ultimele trei luni, în pofida faptului că instituțiile medicale dispun de doze suficiente de vaccin pentru a continua procesul de vaccinare în cele mai înalte ritmuri, înregistrate în luna iulie. Descreșterea numărului de vaccinări zilnice este cauzat de faptul că numărul total al populației vaccinate se apropie de limita de ~30%, indicată de multiplele sondaje de opinie drept cotă a populației care are încredere în procesul de imunizare ca unul eficient în combaterea COVID-19. Astfel, Republica Moldova se regăsește printre codașele clasamentului statelor europene, alături de Bulgaria, Ucraina și Armenia.
„Dacă examinăm numărul de cazuri letale din ultimele două săptămâni, atunci observăm existența unei corelații destul de puternice cu procentajul populației imunizate. Nu încape îndoială că, în pofida rolului extrem de important al imunizării, măsurile restrictive ale autorităților și respectarea acestora de către populație își mențin rolul important în combaterea pandemiei”, se precizează în nota analitică.
La capitolul contaminării cu infecția COVID-19 și a efectelor letale de pe urma acesteia, Republica Moldova se regăsește mai aproape de mijlocul clasamentelor între statele Europei Centrale și de Est și ale UE, dar procesul încetinit al imunizării riscă să înrăutățească statisticile respective.
Nota analitică ADEPT este dezvoltată în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra activității autorităților publice centrale în gestionarea crizei COVID-19”, cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.