Măsuri excepționale de securitate în Israel pentru protecția celor 47 de delegații străine așteptate la comemorarea Holocaustului

  • 21 Ianuarie 2020 18:45
Măsuri excepționale de securitate în Israel pentru protecția celor 47 de delegații străine așteptate la comemorarea Holocaustului

Circa 10.000 de polițiști sunt desfășurați la Ierusalim și pe rutele care duc spre acest oraș pentru a asigura securitatea celor 47 de delegații din lumea întreagă așteptate să sosească săptămâna aceasta în Israel pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, informează marți publicația Times of Israel.

Potrivit șefului operațiunilor poliției, comandantul Yishai Shalem, cel de-al cincilea Forum mondial asupra Holocaustului, care se va ține joi la memorialul și muzeul Yad Vashem, prilejuiește una dintre operațiunile de securitate cele mai importante și cele mai complexe efectuate vreodată de poliția israeliană.

Un impact similar nu a mai avut în țară decât alte trei evenimente: funeraliile lui Yitzhak Rabin, cele ale lui Shimon Peres și Conferința prezidențială anuală pe care Shimon Peres o gândise ca pe un "Davos evreiesc" (între 2009 și 2013).

Operațiunile de securitate, denumite "Operațiunea Viitorul", sunt efectuate de poliție, cu ajutorul Unității 730 a serviciului de securitate Shin Bet, însărcinată cu protecția înalților demnitari. Armata israeliană va asigura de asemenea securitatea liderilor care vor vizita Cisiordania, în special a președintelui rus Vladimir Putin și a prințului Charles al Regatului Unit, care se vor întâlni cu președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, precum și a președintelui francez Emmanuel Macron.

Shalem a precizat că poliția nu dispune de informații indicând că manifestații de mare amploare, tulburări sau alte perturbări ale ordinii publice ar fi așteptate în timpul acestor vizite de stat, dar că aceasta își ia precauțiile necesare pentru cazul în care astfel de evenimente s-ar produce.

Potrivit Canalului 13 al televiziunii israeliene, avertismente au fost trimise grupării palestiniene islamiste Hamas în Fâșia Gaza, Israelul amenințând cu ripostă severă la orice tentativă de perturbare a ceremoniilor, în timp ce tensiunile au crescut în ultimele zile în zonele de frontieră.

Poliția se temea inițial că anumite persoane ar putea protesta împotriva vizitei lui Putin din cauza încarcerării americancei de origine israeliană Naama Issachar în Rusia, chiar dacă informații recente au relevat un posibil progres în negocierile pentru obținerea eliberării sale.

Se presupune că aceste ceremonii ar putea să provoace importante probleme în traficul rutier în centrul Ierusalimului, de miercuri până vineri, și de-a lungul Drumului I care duce spre Ierusalim joi dimineață, în timp ce Vladimir Putin și vicepreședintele american Mike Pence se vor deplasa la Ierusalim de la aeroport, au avertizat forțele de ordine.

Poliția a recomandat localnicilor să evite pe cât posibil deplasările spre Ierusalim în această perioadă.

În total, 47 de delegații ale unor lideri mondiali, între care 26 de președinți, patru regi și patru prim-miniștri sunt așteptați în Israel în această săptămână. Prima dintre ele, condusă de guvernatorul general al Australiei, David Hurley, a sosit marți. Majoritatea celorlalte urmează să sosească pe parcursul zilei de miercuri, conform publicației menționate.

Prima parte a evenimentului, un dineu de stat organizat la reședința președintelui israelian, va avea loc miercuri seara și va fi difuzat în direct. O inaugurare comemorativă, în amintirea victoriei Uniunii Sovietice la Leningrad, va avea loc joi în jurul orelor 11:00 în Parcul Sacher din Ierusalim, urmată de ceremonia principală la Yad Vashem joi după-amiază.

Printre personalitățile internaționale așteptate figurează vicepreședintele american Mike Pence, șefa Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, președintele rus Vladimir Putin, șeful statului francez Emmanuel Macron, omologul lor german Frank-Walter Steinmeier, președintele României, Klaus Iohannis, șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski, liderii Italiei, Greciei, Austriei, Ciprului, Albaniei, Croației, Ungariei, Bosniei, Bulgariei, Suediei, Georgiei și ai altor țări, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău