Măsuri de relaxare anunțate în România începând cu 15 iunie 2020

  • 14 Iunie 2020 09:30
Măsuri de relaxare anunțate în România începând cu 15 iunie 2020

15 iunie 2020 reprezintă ultima zi a stării de alertă instituite pe teritoriul României, începând cu 15 mai. În timpul celor două stări de urgență succesive (16 martie-14 aprilie și 15 aprilie-14 mai), au fost impuse o serie de restricții și limitări de drepturi, între care: limitarea circulației persoanelor, suspendarea călătoriilor în străinătate, închiderea unităților de învățământ, a mall-urilor, a restaurantelor, a hotelurilor, a instituțiilor de cultură, a bisericilor etc.

Odată cu trecerea la starea de alertă, începând cu 15 mai, o serie de restricții au fost ridicate, gradual, din două în două săptămâni, în funcție de evoluția epidemiologică.

Având în vedere expirarea actualei stări de alertă, la 15 iunie 2020, premierul Ludovic Orban a anunțat, la 11 iunie, că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, în următoarea ședință, prelungirea stării de alertă după data de 16 iunie. "Hotărârea de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie (...) Starea de alertă e indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția sănătății și vieții cetățenilor", a explicat Ludovic Orban în cadrul ședinței de guvern din 11 iunie 2020.

În același timp, la 11 iunie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 28 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie, în baza căreia va fi adoptată și o nouă hotărâre de guvern de modificare a stării de alertă.

Principalele măsuri de relaxare aplicate începând cu 15 mai 2020 au fost, conform Hotărârii de Guvern (HG) nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și Legii nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea COVID-19: deschiderea saloanelor cosmetice, a cabinetelor stomatologice și a muzeelor; deschiderea hotelurilor; deschiderea parțială a comerțului; deschiderea magazinelor care au intrare din stradă; permiterea circulației persoanelor în interiorul localităților fără declarație pe proprie răspundere; deplasările în afara localității doar pentru o categorie de motive considerate întemeiate; deschiderea parcurilor etc.

A doua etapă de eliminare a restricțiilor din 1 iunie 2020 a cuprins o serie de măsuri de relaxare precum: desfășurarea competițiilor sportive în aer liber, fără spectatori; desfășurarea spectacolelor și a concertelor în aer liber; ridicarea restricțiilor privind circulația persoanelor în afara localității; reluarea transportului feroviar și rutier internațional; deschiderea teraselor în aer liber; permiterea accesului pe plajă, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară etc. (HG nr. 434 din 28 mai 2020 și de Hotărârea nr. 26 a CNSU din 28 mai 2020).

A treia etapă de relaxare, anunțată a se aplica începând cu 15 iunie 2020 cuprinde, printre altele, măsuri de relaxare precum: redeschiderea mall-urilor (cu excepția restaurantelor, a locurilor de joacă și a cinematografele din interiorul acestor complexuri); posibilitatea deschiderii creșelor, a grădinițelor și a instituțiilor tip after-school pe perioada vacanței de vară; reluarea activității de tratament balnear; redeschiderea sălilor de sport/fitness, a operatorilor de jocuri de noroc; redeschiderea piscinelor exterioare etc. Obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații închise și obligația instituțiilor și a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor sunt o parte dintre restricțiile care se mențin și după 15 iunie.

Măsuri de relaxare aplicate începând cu 15 iunie (Hotărârea CNSU nr. 28 din 11 iunie 2020)

Hotărârea nr. 28 din 11 iunie 2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual, aplicabile începând cu data de 15 iunie prevede, printre altele, măsuri de relaxare precum:

* exceptarea de la măsura carantinării/izolării a persoanelor sosite din țările stabilite în baza unei analize efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate prin hotărâre a CNSU (acolo unde coeficientul de răspândire a noului coronavirus este sub 5)
* exceptarea de la intrarea în carantină/izolare în România a persoanelor care au plecat din România pentru o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării
* exceptarea de la măsura izolării/carantinării a persoanelor care intră în România pentru prestarea de activități medicale
* creșterea la 6 a numărului de persoane care nu locuiesc împreună și care pot participa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeții, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber
* creșterea la 20 a numărului de participanți la evenimente private în spații închise și la 50 a numărului de persoane care pot participa la evenimente private din spații deschise
* creșterea la 6 a numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii și pot circula ori forma grupuri pietonale
* posibilitatea reluării zborurilor către și din țările pentru care persoanele care sosesc în România sunt exceptate de la măsura de carantină/izolare, în condițiile stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobate de CNSU
* reluarea activităților de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici (mall-uri), cu excepția restaurantelor, a cafenelelor, a locurilor de joacă, a sălilor de jocuri și a cinematografelor
* reluarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau sălilor de sport/fitness
* reluarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de tratament balnear
* permiterea desfășurării activităților în creșe, grădinițe și after-school în perioada vacanței de vară.

Toate aceste măsuri de relaxare se aplică, potrivit Hotărârii CNSU, cu obligația respectării normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al miniștrilor de resort, în funcție de obiectul de reglementare.

Măsuri de restricție menținute după 15 iunie 2020, prevăzute de HG 394/2020 și Legea 55/2020

Celelalte măsuri de restricție, prevăzute de HG nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și de Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care nu au făcut obiectul relaxării, se mențin și după data de 15 iunie 2020.

Astfel, se menține obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă (art. 1 din Anexa nr. 2 a HG 394/2020).

Se menține obligația instituțiilor și a operatorilor economici de a asigura, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, a triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor. (art. 9, alin. 3 din Anexa nr. 3 a HG 394/2020).

Se menține suspendarea consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor (art. 6, alin. 1, Anexa 3 din HG 394/2020).

Alte prevederi menținute prin Legea 55/2020 și HG 394/2020

În perioada stării de alertă, angajatorul poate dispune, cu consimțământul angajatului, desfășurarea activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuțiilor acestuia (art. 17 din Legea 55/2020).

Pe durata stării de alertă, în funcție de specificul activității și de nevoi, conducătorii instituțiilor publice implicate în combaterea pandemiei de COVID-19, pot dispune unilateral întreruperea concediilor de odihnă, de odihnă suplimentare, fără plată, de studii și pentru formare profesională ale personalului angajat (art. 18 din Legea 55/2020).

Conducătorii centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, ai centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități au obligația de a asigura măsurile de continuitate a activității pe durata stării de alertă, având dreptul să stabilească programul de lucru al angajaților, în condițiile legii (art. 19 din Legea 55/2020).

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău