Măsuri anunțate de MEC pentru integritatea academică în 2025: Centre de examinare, dotate cu camere de luat vederi și realizarea unui sondaj în rândul studenților privind luarea de mită
-
17 Ianuarie 20:40
Ministrul Dan Perciun a anunțat că anul 2025 „va fi unul decisiv pentru accelerarea proceselor de modernizare inițiate anterior în domeniul educației și cercetării”. Potrivit acestuia, activitatea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) se va concentra pe cinci domenii prioritare: investiții în cadrele didactice, modernizarea infrastructurii și dotarea instituțiilor, promovarea integrității și excelenței academice, incluziunea și bunăstarea elevilor.
MEC lucrează la măsuri pentru asigurarea corectitudinii și integrității în sistemul educațional. Examenul de absolvire a gimnaziului va avea loc într-un format centralizat, iar campania „Fii 09NEST”, lansată în 8 raioane anul trecut, va fi extinsă la nivel național.
De asemenea, în ziua examenelor, ministerul va delega observatori în toate școlile, iar testele vor fi verificate centralizat. Vor fi organizate două sesiuni suplimentare pentru elevii care nu vor promova examenele de absolvire a gimnaziului din prima încercare. Totodată, 6.000 de elevi vor beneficia de ore suplimentare gratuite de pregătire pentru examenul de matematică, fiind lansată o campanie prin care liceenii vor fi încurajați să-i sprijine pe colegii din gimnaziu.
În premieră, în 2025, vor fi organizate examene centralizate, evaluate extern, la câteva discipline de profil pentru colegii precum Contabilitate, Turism, Merceologie, Planificarea și administrarea afacerilor. Aproximativ 1.000 de elevi din 20 de instituții de învățământ profesional tehnic vor participa la aceste examene, care vor respecta toate rigorile necesare.
Pentru a asigura integritatea academică, în șase universități vor fi amenajate centre de examinare dotate cu camere de luat vederi. De asemenea, MEC va realiza un sondaj reprezentativ în rândul studenților privind combaterea plăților informale în universități. Va continua și implementarea sistemului guvernamental de plăți, o alternativă transparentă și anonimă pentru implicarea părinților în finanțarea școlilor și grădinițelor. Primele 131 de școli utilizează deja acest sistem, iar în 2025 se preconizează extinderea acestuia.