Mass-media reflectă evenimentele prin prisma intereselor politice, raport CJI

  • 30 Septembrie 2019 15:03
Mass-media reflectă evenimentele prin prisma intereselor politice, raport CJI

Mass media continuă să reflecte evenimentele de interes public prin prisma preferințelor politice.

Este una din concluziile raportului de monitorizare „Elemente de propagandă, dezinformare și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, prezentat de Centrul pentru Jurnalism Independent într-o conferință de presă susținută la IPN. 

Anastasia Nani, director adjunct al CJI, a precizat că, în perioada 1 iulie – 29 septembrie au fost monitorizate 12 instituții de presă, nouă posturi TV și trei portaluri de știri, selectate pe audiență, aria de acoperire și limba – rusă sau română. „Este vorba de posturile Moldova 1, Prime TV, Accent TV, Canal 3, NTV, Televiziunea Centrală, Jurnal TV, TV8, PRO TV și portalurile Sputnik, Unimedia și KP.md”, a spus Anastasia Nani.

Victor Gotișan, expert media și autor al raportului, a spus că cele cinci evenimente a căror reflectare în mass-media a fost monitorizată sunt: majorarea taxelor din sectorul HoReCa, reforma justiției, vizita lui Igor Dodon la Moscova și Bruxelles, ridicarea imunității parlamentare și reținerea deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova și raportul de 100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu.

Potrivit raportului, Prime TV, Televiziunea Centrală, TV8, NTV, KP.md, PRO TV și Accent TV au admis amestecuri de fapte și opinii în știrile prezentate pe unul sau mai multe din cele cinci evenimente.

Lipsa dreptului la replică a fost constatată la NTV, Prime TV, Televiziunea Centrală, Prime TV, Sputnik și Unimedia, în timp ce generalizarea a fost prezentă la Prime TV, NTV, Televiziunea Centrală, KP.md, Canal 3 și Accent TV.

O altă încălcare a normelor mass-media prezentată în raportul CJI este trimiterea la surse imposibil de verificat, găsită în știrile prezentate de Canal 3, KP.md și Accent TV. Alte încălcări constatate țin de prezentarea selectivă a opiniilor și faptelor, de titluri tendențioase, omisiune și manipularea prin tehnica informației prioritare.

Autorii raportului au constatat astfel că toate cele 12 surse mass-media au încălcat normele deontologice și/sau au folosit tehnici de manipulare în perioada monitorizată. „Un mare accent s-a pus pe elementele emotive, de senzație, acestea fiind folosite de unele surse media pentru a capitaliza politic pe cineva și a defavoriza altă entitate politică”, a spus Victor Gotișan.

Directorul adjunct al CJI, Anastasia Nani, a declarat că scopul monitorizării a fost sporirea vigilenței consumatorilor media, astfel încât aceștia să facă distincție între un produs media de calitate și unul care dezinformează.

Raportul este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova”, implementat cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și al Marii Britanii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău