Mașinile pot fi înregistrate fără confirmarea achitării taxei pentru folosirea drumurilor

  • 27 Octombrie 2023 09:51
Mașinile pot fi înregistrate fără confirmarea achitării taxei pentru folosirea drumurilor

Persoanele nu vor mai fi obligate să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică, în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor, atunci când vor înmatricula un vehicul. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în lectură finală. Potrivit autorilor inițiativei, Agenția Servicii Publice asigură înregistrarea dreptului de proprietate conform competențelor, acțiune care nu se referă la admiterea în circulație a mașinilor, transmite IPN.

Totodată, proiectul substituie sintagma „testare tehnică obligatorie” (cunoscută și drept revizia tehnică) cu sintagma „inspecție tehnică periodică”. Or, sunt două noțiuni diferite.

Testare tehnică presupune efectuarea unor teste (probe, încercări) a  vehiculelor noi la etapa de certificare a acestora. Testele au loc în laboratoare specializate, iar vehiculele sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

Or, inspecția tehnică periodică a autovehiculelor este o activitate specializată, după reguli fixe și la perioade de timp exacte, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit autovehicul. Prin trecerea acestei inspecții există siguranța că vehiculul nu va pune în pericol viața conducătorului auto și a celorlalți participanți la trafic din cauza unor defecțiuni tehnice.

Proiectul mai prevede că întreprinderile care efectuează inspecția tehnică periodică a autovehiculelor vor fi obligate să țină evidența autovehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice periodice și să transmită ASP informația necesară pentru completarea Registrului de stat al vehiculelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău