Mașinile noi din UE vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive care limitează viteza

  • 27 Martie 2019 14:46
Mașinile noi din UE vor fi dotate obligatoriu cu dispozitive care limitează viteza

Toate mașinile noi vândute în UE vor fi dotate cu dispozitive care vor opri automat șoferii din a depăși limita de viteză legală, scrie The Guardian, care precizează că măsurile vor trebui ratificate de Parlamentul European, notează digi24.ro.

Implementarea acestor dispozitive face parte dintr-o varietate de măsuri de siguranță care vor fi obligatorii începând cu 2022, alături de frâna automată de urgență, aparate electronice de înregistrat date și o vizibilitate mai bună a camioanelor pentru a putea vedea cicliștii sau pietonii, potrivit News.ro.

Măsura va fi implementată și în Marea Britanie, chiar dacă Londra va părăsi Uniunea Europeană între timp, autoritățile britanice anunțând că vor respecta noile standarde.

Noile măsuri trebuie ratificate de Parlamentul European, lucru care va avea loc cel mai probabil în septembrie.

Dispozitivul de limitare a vitezei, denumit asistență inteligentă privind viteza (ISA) folosește date GPS și recunoașterea semnelor de circulație pentru a detecta limitele de viteză din zona în care se află mașina iar apoi va emite un sunet de avertizare și va încetini automat dacă vehiculul depășește limita.

Totuși, șoferii vor putea evita limita impusă de dispozitiv prin apăsarea pedalei de accelerație. Acest lucru este permis pentru că în unele situații, precum cea în care este necesară depășirea rapidă a mașinii din față, mărirea vitezei poate salva viețile celor aflați în mașină.

Antonio Avenoso, directorul executiv al Consiliului European privind Siguranța Transportului, a declarat: „Au existat puține momente în ultimii 50 de ani care ar putea fi descrise ca fiind progrese mari pentru siguranța drumurilor în Europa. Decizia ca purtarea centurii de siguranță să fie obligatorie a fost unul dintre ele iar altul a fost reprezentant de primele standarde minime impuse de UE privind siguranța în 1998 a fost altul”.

„Dacă acordul de aseară va fi primi și unda verde oficial, va fi încă unul din acele momente, prevenind 25.000 de morți în 15 ani de la implementare”, a adăugat Avenoso.

Volvo a devenit recent primul producător auto care a anunțat că va limita viteza la toate noile sale mașini, până la 180 km/h, o viteză care este totuși peste limita legală în toate țările UE, mai puțin pe autostrăzile din Germania.

De asemenea, toate mașinile vor fi obligate să aibă aparate de înregistrat date pentru a se putea investiga accidentele mai bine. Sistemul care avertizează șoferii că ies de pe banda de circulație, care este deja prezent în majoritatea mașinilor, va deveni și el obligatoriu.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău