Mașinile din regiunea transnistreană, obligate să aibă RCA. Precizările Biroului de reintegrare

  • 07 Iulie 2023 12:11
Mașinile din regiunea transnistreană, obligate să aibă RCA. Precizările Biroului de reintegrare

Toate categoriile de autovehicule înmatriculate pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de înregistrarea acestora pe malul drept sau pe cel stâng al râului Nistru, trebuie să dețină polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. În caz contrar, după cum prevede legislația, proprietarii mașinilor sunt sancționați. Cu precizări în acest sens vine Biroul politici de reintegrare în contextul unor informații din spațiul public despre amendarea mai multor conducători de autovehicule din stânga Nistrului, transmite IPN.

Biroul face trimitere la Codul Contravențional, care prevede amenzi cuprinse între 1500 și 3000 de mii de lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare, în cazul exploatării unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto. Asigurarea poate fi pe suport de hârtie sau în format electronic. Amenda se aplică în lipsa datelor din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto.

„Dificultăți majore sunt întâmpinate în privința conducătorilor de autovehicule din regiunea transnistreană care săvârșesc contravenții sau infracțiuni în domeniul circulației rutiere. Ei nu pot fi monitorizați din lipsa datelor accesibile în sistemele informaționale unice, inclusiv din cele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de reintegrare.

Instituția menționează că, frecvent sunt depistate cazuri de conducere a vehiculelor cu numere de înmatriculare eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului sau municipiul Bender ori cu numere de înmatriculare neutre de către persoane care au domiciliul în alte localități decât localitățile din regiunea transnistreană. Aceasta, conform Codului Contravențional, la fel presupune sancțiuni cu amendă, aplicări de puncte de penalizare și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an în privința persoanelor juridice ce desfășoară activități de întreprinzător în Republica Moldova.

O problemă majoră persistă de mai mulți ani în legătură cu vehiculele înregistrate și asigurate în regiunea transnistreană și care sunt implicate în accidente rutiere cu mijloace de transport înregistrate conform cerințelor legislației Republicii Moldova, inclusiv cu polițe de asigurare obligatorie emise de companii licențiate în modul stabilit de lege, conducătorii ultimei categorii nu au posibilitatea de a revendica prejudiciile suportate în urma accidentelor rutiere deoarece companiile de asigurări din raioanele de est ale țării nu-și onorează obligațiile contractuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău