Mască sanitară unică în lume, inventată de cercetători din Israel

  • 18 Iunie 2020 08:31
Mască sanitară unică în lume, inventată de cercetători din Israel

O echipă de cercetători din Israel a inventat o mască sanitară ce poate distruge coronavirusul prin intermediul căldurii generate de curentul electric de la un încărcător de telefon mobil, relatează miercuri Reuters, citată de Agerpres si Digi24.ro

Procesul de dezinfectare durează aproximativ 30 de minute. Utilizatorii nu trebuie să poarte masca în timp ce aceasta este conectată la încărcător, a atras atenția profesorul Yair Ein-Eli, care a condus echipa de cercetare de la Universitatea Technion din Haifa.

Noua mască este dotată cu un port USB ce se conectează la o sursă de energie, cum ar fi un încărcător standard de telefon mobil, care încălzește un strat interior din fibre de carbon până la o temperatură de 70 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a distruge virusurile.

Potrivit lui Ein-Eli, măștile de unică folosință, la mare căutare la nivel mondial în timpul crizei sanitare, nu sunt economice și nici prietenoase cu mediul înconjurător. ''Ele trebuie să fie reutilizabile și prietenoase, iar aceasta este soluția noastră'', a spus el.

Profesor Allon Moses, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical Hadassah din Ierusalim, a declarat că o expunere de jumătate de oră la o temperatură de 70 de grade Celsius distruge ''fără îndoială'' coronavirusul. El a atras atenția, însă, că încălzirea repetată poate ''dăuna hârtiei sau materialului măștii și distruge în viitor capacitatea acesteia de protecție împotriva bolii''.

Cercetătorii au depus la sfârșitul lunii martie documentația pentru obținerea unui patent

În timpul testelor, prototipul a fost expus la douăzeci de cicluri de încălzire de câte jumătate de oră, fără a fi observat un efect negativ asupra durabilității, a precizat Ein-Eli. ''Putem garanta până la câteva zeci de cicluri, fără niciun risc'', a spus el.

Prototipul are aspectul unei măști sanitare standard N95, cu o valvă în partea frontală și benzi de susținere după urechi.

Cercetătorii au depus la sfârșitul lunii martie documentația pentru obținerea unui patent pentru această mască în Statele Unite și au declarat că poartă negocieri cu sectorul privat pentru comercializarea produsului. Masca ar putea costa cu un dolar mai mult decât un model obișnuit, de unică folosință, au precizat cercetătorii, citați de Reuters.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:4,12 m/s
Sun
7
Mon
5
Tue
0
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău