Masacrul de la Bucea: Zeci de civili ar fi fost uciși cu tipuri de arme folosite în primul război mondial. Ce spun medicii legiști care au examinat cadavrele
-
25 Aprilie 2022 15:17
Zeci de civili din Bucea ale căror cadavre au fost descoperite pe străzi, în subsoluri sau în gropi comune, după retragerea trupelor ruse din orășelul de lângă Kiev, ar fi fost uciși de mici săgeți metalice provenite de la obuze de tipul celor trase de artileria rusă, scrie The Guardian.
Legiștii care fac autopsia cadavrelor găsite în gropi comune în orășelul aflat la nord de Kiev, unde forțele ruse au fost acuzate de atrocități, au spus că au găsit mici săgeți de metal înfipte în capul și în pieptul oamenilor. Este vorba despre fléchette - proiectile din oțel folosite în timpul primului război mondial, transmite HotNews.ro.
„Am găsit câteva obiecte foarte subțiri în corpurile bărbaților și femeilor. La fel (au găsit) și alți colegi din regiune. Este foarte greu să le găsești în corp, sunt prea subțiri”, a declarat pentru The Guardian Vladyslav Pirovskyi, medic legist ucrainean, care a explicat că majoritatea cadavrelor examinate provin din zonele Bucea-Irpin.
Experți independenți care au analizat imaginile cu săgețile metalice găsite în cadavre au confirmat că este vorba despre fléchette, un tip de glonț folosit pe scară largă în timpul primului război mondial.
Aceste mici săgeți metalice sunt conținute de obuze lansate de tancuri sau de arme de infanterie. Fiecare obuz poate conține până la 8.000 de săgeți. După ce sunt lansate, obuzele explodează deasupra solului, iar săgețile, cu lungimi de 3-4 centimetri, sunt dispersate într-un arc conic cu lățimea de aproximativ 300 de metri și lungimea de 100 de metri. La impactul cu corpul victimei, săgeata își poate pierde rigiditatea, îndoindu-se într-un cârlig, în timp ce partea din spate a săgeții, formată din patru aripioare, se rupe provocând o a doua rană.
Martori din Bucea spun că artileria rusă ar fi folosit astfel de obuze cu câteva zile înainte ca trupele să se retragă din jurul Kievului, la sfârșitul lunii martie.