Masa tradițională de sărbătorile pascale este mai scumpă anul acesta cu peste 30 la sută, comparativ cu anul trecut

  • 13 Aprilie 2023 13:35
Masa tradițională de sărbătorile pascale este mai scumpă anul acesta cu peste 30 la sută, comparativ cu anul trecut

Masa tradițională de sărbătorile pascale este mai scumpă anul acesta cu peste 30 la sută, comparativ cu anul trecut, conform datelor statistice oficiale. Cauzele principale ar fi războiul dus de Federația Rusă în Ucraina, criza energetică și inflația. Dacă anul trecut am cheltuit în medie 1600 lei pentru masa de Paști, anul acesta oamenii trebuie să scoată din buzunare cu peste 400 de lei mai mult pentru aceleași produse, scrie Radio Chișinău.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile medii de consum comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut, au crescut cu 22% la produsele alimentare. Cea mai mare scumpire se înregistrează la legume cu 12%, la produse de panificație și o creștere semnificativă la produsele lactate și carnea de miel, cauza fiind cererea crescută. Mulți dintre cumpărători spun că renunță în acest an la unele bucate tradiționale de sărbători și cumpără doar strictul necesar:

Astfel, conform datelor publicate de Piața Centrală pe rețelele de socializare, prețurile variază în funcție de producător. Astfel, prețul la ouă variază de la 20 la 27 lei pentru 10 unități. Un kilogram de carne de miel costă între 120 și 140 lei.

Printre cele mai căutate produse sunt cozonacii, drobul și pasca, fie că sunt preparate de gospodinele cu experiență, fie că le cumpărăm din magazine sau de la cofetari. Astfel, prețul cozonacilor cu stafide, sau brânză, pentru 500 gr poate ajunge până la 85 lei.

S-au scumpit și lactatele și brânzeturile. Brânza de vaci o putem găsi la producătorii locali de la 60 la 90 -100 lei cea cu cheag.

Fructele uscate cele mai cerute sunt prunele moldovenești, de la 60 la 100 de lei per kilogram, iar merele costă între 6 și 12 lei.

Din cauza scumpirilor, mulți renunță la bucătăria tradițională, înlocuind mielul cu carnea de pui, sau de porc. Prețul pentru 1 kg de carne de pui începe de la 80 de lei, iar pentru mușchi de porc, găsim până la 130 lei.

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de IData, peste 26% din respondenți spun că vor cheltui mai mult de 2 mii de lei pentru masa de Paște, iar cca 4 la sută – cel mult 300 de lei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău