Mărturiile tinerilor maltratați la 7 aprilie 2009, într-o singură carte
-
03 Aprilie 2014 16:02
O carte cu mărturiile tinerilor maltratați în comisariatele de poliție în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a fost lansată, joi, 3 aprilie, de către Centrul de reabilitare a victimelor torturii ”Memoria”.
Cartea cuprinde amintirile celor care au fost bătuți de polițiști, dar și regretele lor că torționarii nu au fost pedepsiți, iar multe din așteptări le-au fost înșelate.
Rodion Burcă este unul dintre tinerii maltratați după protestele din aprilie 2009. Mărturiile lui apar și în culegerea lansată de centrul ”Memoria”, unde s-a adresat după ajutor după ce a fost, practic, răpit din căminul studențesc în care locuia și bătut fără milă de polițiști.
Ce mai mare nemulțumire a tinerilor ține de faptul că, la 5 ani de la producerea evenimentelor, niciun torționar nu își ispășește pedeapsa în închisoare, susține un alt fost protestatar, Iurie Crăciuneac, de la Cahul.
Centrul ”Memoria” a asitat 138 de victime ale maltratărilor din aprilie 2009, dintre care mai mult de o treime au ales să plece din Republica Moldova, a subliniat directoarea centrului, Ludmila Popovici.
Prezenți la eveniment, reprezentanții mai multor organizații non-guvernamentale au constatat că statul a eșuat în investigarea cazurilor de tortură din aprilie 2009 și că nu există un mecanism eficient de reabilitare a victimelor.
Amintim că anul acesta expiră termenul de prescripție în dosarele legate de 7 aprilie 2009, după care polițiștii care au aplicat tortura și relele tratamente nu vor mai putea fi pedepsiți.
Procuratura a înregistrat 108 sesizări privind aplicarea torturii și a relelor tratamente, însă, potrivit estimărilor neoficiale, ar fi existat peste 700 de victime. 14 polițiști au fost condamnați cu suspendare, 22 – au fost achitați, iar față de unul a fost încetat procesul penal. CEDO a pronunțat până acum 7 cauze împotriva Republicii Moldova pentru dosare din 7 aprilie 2009.