Mărturiile moldovenilor aflați în focarele pandemiei de COVID-19: „Oamenii în primele zile nu erau foarte serioși. Acum nimeni nu mai iese în stradă. Mă uitam pe geam, copiii au desenat, au pus luminițe și baloane. Lumea e totuși pozitivă”

  • 26 Martie 2020 13:31
Mărturiile moldovenilor aflați în focarele pandemiei de COVID-19: „Oamenii în primele zile nu erau foarte serioși. Acum nimeni nu mai iese în stradă. Mă uitam pe geam, copiii au desenat, au pus luminițe și baloane. Lumea e totuși pozitivă”

Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare sunt prinși în focarele pandemiei de COVID-19. Unii sunt nevoiți să stea în casă și să respecte regimul de izolare, iar alții trebuie să meargă la muncă. Printre ei sunt persoane care și-ar dori să revină în Republica Moldova în această perioadă dificilă. Cristina Popușoi a vorbit cu câțiva dintre cei prinși departe de casă, în vreme de Coronavirus.

Italia este țara unde cei mai mulți dintre cetățenii Republicii Moldova au plecat pentru a-și găsi un loc de muncă. Și Eugenia Golban a plecat în Italia acum patru ani. De aproape jumătate de an locuiește în orașul Bergamo, regiunea Lombardia, cea mai afectată de Coronavirus. Viața ei, ca și a multor altor oameni s-a schimbat radical. Un singur lucru mai este constant: pentru a se proteja trebuie să stea în casă.

S-a dat un decret că nu mai  putem ieși din case. Oamenii sunt pasibili de amenzi dacă ies și nu pot demonstra printr-un document, descărcat online, că au nevoie urgentă. Suntem izolați la domiciliu, la cumpărături poate merge doar o persoană din familie. Medicii de familie acordă consultații online, prin e-mail. Totuși aceștia pot veni la domiciliu, în caz de urgență. Acum situația este destul de critică. Autoritățile nu mai fac față. Spitalele sunt supraaglomerate. Medicii sunt expuși. Riscul e foarte mare de infectare. S-au îmbolnăvit medici. Au murit doctori, preoți, primari, persoane cunoscute, atât oameni tineri, cât și în vârstă. Oamenii s-au conformat, deși la început erau sceptici față de acest virus și fiecare era dârz că lui nu i se poate întâmpla. Aici imaginile sunt îngrozitoare, mai cu seamă că decese sunt foarte multe. Nici crematoriile nu mai fac față. E foarte tragic că apropiații nu mai pot să-și vadă rudele internate în spital. Iar cei care mor în spital, sunt arși la crematorii și îngropați de o singură persoană, de un preot”, a descris situația din Bergamo, Eugenia Golban.

Presa internațională scrie că Spania înregistrează o răspândire teritorială mult mai largă a epidemiei în comparație cu Italia. Iar săptămâna a început destul de prost pentru cei din Peninsula Iberică, cu un număr mare de îmbolnăviri și decese. Elena Chilimaru locuiește de un an jumătate în nordul Spaniei, regiunea Navarra. În orășelul său, infecția nu este atât de răspândită, însă autoritățile au impus rapid măsuri serioase. În pofida incertitudinii, oamenii încearcă să rămână optimiști.

După 13 martie, a fost închis tot: școli, universități, baruri, restaurante, hoteluri. Oamenii în primele zile nu erau foarte serioși. Acum nimeni nu mai iese în stradă ca înainte, cu excepția celor care merg la serviciu și au o justificare. Așa e și în cazul soțului meu: el lucrează la o fabrică alimentară care nu a fost închisă. De obicei pe stradă ies doar cei care au animale de companie, trebuie să aibă documentul animalului de companie, dar au voie să iasă doar 300 de metri distanță de la casa în care stau. Cred că i-a motivat să stea în casă și amenda usturătoare care începe de la 600 de euro. Mulți s-au speriat că au adus armata. Seara ne-au anunțat să închidem geamurile după ora 23.00 și au dezinfectat orașul. Au făcut-o de vreo patru ori. E strașnic când intri în magazin și te gândești: aici să nu pun mâna, dincolo să nu pun mâna, ai impresia că nu cumperi, dar furi. Mă uitam pe geam, copiii au desenat, au pus luminițe și baloane. Lumea e totuși pozitivă. La ora 20.00 toți ies la balcoane, cântă și aplaudă”, a mărturisit Elena Chilimaru.

Potrivit statisticilor oficiale, de la ultimul recensământ, numărul moldovenilor plecați peste hotare este de circa 800 de mii. Neoficial, însă numărul acestora ar fi de,1,6 milioane de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău