Marșul Centenar | Cetățenilor români participanți la Marșul Centenarului li s-a interzis să intre în R.Moldova

  • 27 August 2018 16:20
Marșul Centenar | Cetățenilor români participanți la Marșul Centenarului li s-a interzis să intre în R.Moldova Sursa foto: Facebook.com/George Simion

Poliția de Frontieră a anunțat că nu le-a permis cetățenilor români care iau parte la Marșul Centenarului să intre în Republica Moldova. Motivul interzicerii ar fi, potrivit instituției, perturbarea ordinii publice în zona de frontieră. Organizatorii marșului spun că vor petrece această noapte în Vama Albița, iar marți dimineața vor încerca  să treacă din nou frontiera Republicii Moldova.

Astăzi președintele organizației unioniste „ODIP”, Vlad Bilețchi, a declarat pentru Radio Chișinău că participanții Marșului Centenar ar fi intrat în grevă. Ulterior, acesta și-a retras declarațiile, menționând că s-ar fi produs o eroare.

Contactat de Radio Chișinău, președintele Acțiunea 2012, George Simion, unul dintre organizatorii marșului, a declarat că toți manifestanții s-au întors în Vama Albița, unde vor înnopta.

Poliția de Frontieră a anunțat că nu le-a permis cetățenilor români, participanți la Marșul Centenarului, să intre în Republica Moldova pentru că aceștia ar perturba ordinea publică în zona de frontieră. 

Președintele Acțiunii 2012, George Simion, unul dintre organizatorii marșului, a îndemnat oamenii să-i susțină pe unioniști.

„E incredibil ce ni s-a întâmplat. Fiecare cetățean al României care era în Marșul Centenarului a primit o hârtie prin care i se interzice accesul. Au vrut să ne separe cetățenii Republicii Moldova de cei ai României, de parcă noi nu știm că suntem aceeași țară, suntem același neam, aveam același grai și nu trebuie să mai avem graniță la Prut.”

George Simion a povestit pentru Radio Chișinău că sunt determinați să ajungă pe 1 septembrie în Capitala Republicii Moldova.

„A fost foarte greu, foarte frig, am dormit în corturi într-o zonă nu tocmai prielnică, în vamă. Sperăm să nu mai prindem a doua noapte tot aici. Indiferent de orice noi sâmbătă, la ora 12:00, suntem în Piața Marii Adunări Naționale, și dacă o să tragă în noi tot ajungem în centrul Chișinăului sâmbătă.”

Noaptea trecută, unioniștii au întins zeci de corturi în vama Albița, după ce autoritățile Republicii Moldova nu le-au permis să traverseze granița de la Ungheni pe jos. Deși Poliția de Frontieră a României a permis duminică seară participanților la Marșul Centenar să traverseze granița pe jos, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova însă a refuzat să facă același lucru.

Membrii Platformei amintesc că o acțiune similară a avut loc în 2015, atunci autoritățile R. Moldova au permis unioniștilor să treacă podul feroviar pe jos.

Reprezentanții serviciului de presă al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova spun că ar deține informații, potrivit cărora s-ar încerca „deturnarea Marșului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru”. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat că cetățenilor români nu li permite trecerea în Republica Moldova pentru că ar fi perturbat ordinea publică la frontieră.

„Precizăm că cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră.”

Marșul Centenarului a pornit din Alba Iulia pe 1 iulie și pe 1 septembrie ar urma să ajungă la Chișinău, unde ar trebui să aibă loc o manifestație stradală în favoarea Unirii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău