Marș unionist în Piața Marii Adunări Naționale

  • 16 Mai 2015 11:46
Marș unionist în Piața Marii Adunări Naționale

Membri și susținători ai mai multor organizații unioniste comemorează sâmbătă, 16 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus

De asemenea, ei cer unirea cu România ca soluție la problemele sociale din Republica Moldova.

Claudia Ioviță, membră a platformei „Acțiunea 2012”, a declarat pentru IPN că ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei, de la anexarea Basarabiei și până în prezent, a lucrat contra poporului de pe acest pământ. „Vrem să înlăturăm aceste nedreptăți care au avut loc și venim să cerem dreptate și pentru societatea civilă, și pentru toate nelegiuirile care au loc acum în Republica Moldova. Vrem să cerem o reunire care este absolut firească și spre care aspirăm”, a spus Claudia Iovița.

Din Piața Marii Adunări Naționale, unioniștii vor mărșălui spre mai multe ambasade acreditate la Chișinău. „Este evident că vom trece pe la ambasada Federației Ruse, pentru că ea este în prim plan autorul acestei anexări. Vrem să reamintim că acum 200 de ani nu avea dreptul legal să anexeze acest teritoriu, iar noi suferim în urma acestei anexări”, a declarat Claudia Ioviță, precizând că vor trecere și pe la sediile ambasadelor altor state, ca Germania și SUA, pentru a le transmite un mesaj de solidarizare.

Anatol Ursu, membru al Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, a declarat că „ziua de 16 mai este zi de doliu, când ne amintim cu durere despre anul 1812, de pacea ruso-turcă, în urma căreia Basarabia pentru prima dată a fost ruptă și anexată la Imperiul Rus”. Tânărul a mai spus că marșul organizat are și o conotație legată de expulzarea la 13 mai anul curent a cetățeanului român George Simion, președinte al platformei „Acțiunea 2012”. Acesta a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de 5 ani, decizie pe care membrii platformei „Acțiunea 2012” și altor organizații unioniste o consideră ca fiind la comandă.

Manifestația în PMAN este anunțată pentru ora 14.00.

Pe 16 mai 1812, Imperiul Rus și Imperiul Otoman au semnat, la București, Tratatul de Pace, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Țarist. În 1940, în urma Pactului Ribbentrop – Molotov și teritoriul Basarabiei a fost fărâmițat, fiind incorporat în cadrul diferitelor republici din componența fostei URSS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău