Marș pentru înăsprirea legilor pentru șoferii beți, drogați și fără permise

  • 28 Septembrie 2023 11:11
Marș pentru înăsprirea legilor pentru șoferii beți, drogați și fără permise

Duminică, 1 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale va fi organizat un marș la care se va cere înăsprirea legislației pentru șoferii beți, drogați și fără permise care provoacă accidente. Acțiunea a fost anunțată de Marcela Paladi, tânăra rămasă fără picioare după ce a fost accidentată pe Viaduct, dar și de către părinții care și-au pierdut copiii în accidente rutiere, chiar și pe trecerile de pietoni, transmite IPN.

Părinții copiilor accidentați mortal au vorbit despre tragediile lor în locurile în care totul s-a întâmplat. „Acum 9 luni, am fost o femeie, soție și o mamă fericită. Aceasta până în ajunul Revelionului. În acest loc mi-au omorât copilul, dragul meu Dan, un copil de 10 ani care traversa strada pe trecerea de pietoni. După tragedie viața mea s-a împărțit în până și după. Eu nu trăiesc, eu pur și simplu supraviețuiesc, doar pentru că mi se bate inima”, a spus îndurerată mama băiatului accidentat mortal pe una dintre zebrele din apropierea Aeroportului.

Prima instanță a condamnat șoferul la 3 ani de închisoare, jumătate de termen fiind cu suspendare.

„Pe 24 martie, viața mea fost separată – până și după – din cauza unui șofer de troleibuz care nu a respectat limita de viteză și care în timp ce conducea nu a fost atentă la drum. Acest fapt a dus la moartea copilului meu, Năstica mea. În cel mai crud mod, pe această trecere de pietoni. Îmi doresc foarte mult ca astfel de șoferi să fie pedepsiți aspru, pentru ca atunci când se așează la volan să țină minte că de ei depinde ordinea pe trasee și că de ei depinde dacă pietonul va ajunge acasă, acolo unde este iubit și așteptat. Eu deja mi-am pierdut unicul copil, dar voi îl puteți salva pe al vostru”, a declarat un alt părinte îndurerat, mama fetei de 12 ani, accidentată mortal de un troleibuz pe o trecere de pietoni din sectorul Ciocana.

Prima instanță a dictat la 4 ani de închisoare femeii care conducea troleibuzul, dintre care 2 ani cu suspendare.

„În luna februarie, copiii noștri, Valerian și David, tineri sportivi, cicliști, campioni ai Moldovei, exact în acest loc se deplasau regulamentar pe acostament, spre comuna Stăuceni. Am rămas amărâți pe viață, iar instanța i-a dictat șoferului care mergea cu viteză excesivă, fără permis de conducere, doar 6 ani în penitenciar de tip deschis”, a spus tatăl lui Valerian Railean, ciclistul de 12 ani care s-a stins la spital. Colegul său, David, de aceeași vârstă, a suferit multiple traumatisme.

„Asta se întâmplă pentru că legea în țara noastră este prea blândă. Un copil în mormânt și altul este cu sechele pe viață”, a spus mama lui David.

Marcela Paladi a vorbit și ea despre accidentul care lăsat-o fără picioare într-un video realizat pe Viaduct, în apropierea locului unde s-a produs tragedia. „Șoferul avea viteză excesivă și în mod direct a dat în plin peste mine și m-a lăsat pentru toată viața în scaun cu rotile. Au urmat foarte multe nopți pline de lacrimi, de durere. Au urmat intervenții chirurgicale și luni întregi de reabilitare și sunt sigură că urmează încă multe alte luni dureroase. Instanța i-a dictat șoferului doi ani de închisoare în penitenciar de tip deschis”, susține tânăra.

„Veniți să cerem guvernării înăsprirea legilor pentru șoferii care se urcă la volan băuți, drogați, fără permise de conducere, șoferii care ne schilodesc și ne ucid copiii. Oameni buni, mame, tați, bunici, luați-vă copiii și fiți alături de noi în Piața Marii Adunări Naționale pe 1 octombrie, ora 10.00”, au îndemnat organizatorii marșului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău