Marș pentru crearea unui guvern comun în R. Moldova și România

  • 08 Noiembrie 2015 15:20
Marș pentru crearea unui guvern comun în R. Moldova și România

Un marș de amploare pentru resetarea României și Republicii Moldova prin Unire și formarea unui Guvern comun a avut loc duminică, 8 noiembrie, la Chișinău.

Organizat la inițiativa Blocului Unității Naționale și a Consiliului Unirii, cu genericul „Resetăm cele două state românești”, evenimentul a început cu o slujbă de comemorare a victimelor incendiului din clubul ”Colectiv” de la București. Ulterior participanții au mers spre Ambasadele României, Germaniei și SUA în Republica Moldova, scandând lozinci unioniste.

Manifestația organizată la inițiativa ”Blocului Unității Naționale” și a ”Consiliului Unirii” a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor care și-au pierdut viața în urma incendiului devastator din clubul bucureștean ”Colectiv”.

„Tragedia din Colectiv a arătat clar că în România e nevoie de o resetare a clasei politice. De cealaltă parte, dezastrul social-economic în care a ajuns Republica Moldova a arătat clar că e nevoie de o reorganizare a statului în întregime. Și la București, și la Chișinău, avem șansa să facem un pas vital pentru a trăi toți într-o Românie mai bună: un guvern comun pentru cele două state românești”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unității Naționale.

„Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, „România, nu uita, Basarabia e a ta!”, „Același sânge, aceeași țară, români am fost cu toții odinioară!”, „Unire!”, „Basarabia e România!”, „Chișinău și București – două inimi românești!” sunt mesajele scandate de manifestanți.

Participanții la marș au pornit de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și pe traseu s-au oprit în fața Ambasadei SUA, Ambasadei Germaniei și Ambasadei României, instituții cărora le-au transmis principala revendicare: stabilirea unui guvern comun, pentru ambele maluri ale Prutului. 

„Conjuctura actuală în care se află România și Republica Moldova este una favorabilă îndeplinirii Idealului tuturor românilor – Unirea. Atât guvernele de la Chișinău cât și cel de la București au căzut. Este cel mai oportun moment pentru crearea unui guvern comun al României și Republicii Moldova care să aibă pe agenda sa o singură prerogativă – Unirea celor două state românești. Acest fapt ar permite și îndeplinirea revendicărilor pe care Mișcarea Civică Tinerii Moldovei le-a avut încă de la ședința comună a celor două guverne: un spațiu economic unic, cu monedă unică gestionată de către Banca Națională a României, politică externă și de apărare comună, preluarea și investigarea tuturor cazurilor de corupție din republică de către DNA”, a declarat Elena Podoleanu, membru al comitetului organizatoric al Platformei Unioniste”Acțiunea 2012”. 

Marșul de protest de astăzi de la Chișinău a avut loc în paralel cu manifestații pro-Unire similare, desfășurate la București și în alte orașe din România.

Blocul Unității Naționale este o coaliție formată din 22 de entități nonguvernamentale, printre care și Platforma Unionistă Acțiunea 2012, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova și Asociația Foștilor Deținuți și Victime ale Represiunilor din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău