Maros Sefcovic: Implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord este o provocare comună pentru Bruxelles și Londra
-
16 Aprilie 2021 12:14
Uniunea Europeană își va continua acțiunile în justiție împotriva Regatului Unit în legătură cu ultimele măsuri luate de Londra privind Irlanda de Nord și consideră că, referitor la chestiunile comerciale, sunt acceptabile doar soluții convenite împreună, a susținut vineri vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale Maros Sefcovic, potrivit Reuters.
Sefcovic s-a întâlnit joi seară cu negociatorul britanic David Frost. La finalul întrevederii, el a declarat că numai înțelegerile convenite de organismele comune stabilite de Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană pot oferi stabilitate în Irlanda de Nord.
''Vicepreședintele (Comisiei Europene, n.red.) a insistat pe modalitățile convenite în comun în vederea conformării depline cu Protocolul (privind Irlanda de Nord), care include obiective, termene, borne și mijloace pentru a măsura progresele'', indică o declarație a executivului comunitar.
Maros Sefcovic a precizat că acțiunile în instanță contra Londrei ''vor continua atât timp cât va fi necesar''.
La rândul lor, David Frost a spus că rămân de discutat cu Bruxellesul o serie de probleme dificile, dar că este importantă continuarea dialogului între Regatul Unit și UE.
În luna martie, Uniunea Europeană a lansat o acțiune în justiție contra Londrei după ce aceasta a extins unilateral perioada de grație pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, hotărâre care încalcă termenii Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, document în care este inclus Protocolul privind Irlanda de Nord.
Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut și ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, și pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord prin menținerea regiunii în interiorul pieței unice a UE.
Sursa: AGERPRES