Maroc: Rabatul a suspendat contactele cu ambasada Germaniei

  • 02 Martie 2021 08:14
Maroc: Rabatul a suspendat contactele cu ambasada Germaniei

Autoritățile de la Rabat au decis luni "suspendarea oricărui contact" cu ambasada Germaniei în Maroc, din cauza 'neînțelegerilor profunde' cu Berlinul asupra mai multor chestiuni, inclusiv problema Saharei Occidentale, informează AFP citând surse diplomatice locale.

Presa marocană a publicat o scrisoare trimisă luni de ministrul de externe, Nasser Bourita, șefului guvernului Saad-Eddine El Othmani, care detaliază această decizie.

Toate "departamentele ministeriale (...) sunt rugate să suspende orice contact, interacțiune sau acțiune (...) atât cu ambasada Germaniei în Maroc, cât și cu organismele de cooperare și fundațiile politice germane care au legătură cu aceasta", indică scrisoarea oficială.

"Ministerul de externe a luat, de asemenea, decizia de a suspenda orice demers sau contact cu ambasada", continuă scrisoarea, menționând 'neînțelegeri profunde' cu Germania cu privire la chestiuni fundamentale pentru Maroc.

"Marocul dorește să își păstreze relația cu Germania, dar aceasta este o formă de avertizare ce exprimă neliniște în legătură cu multe probleme", a confirmat pentru AFP un înalt oficial al ministerului de externe de la Rabat.

"Nu va exista niciun contact până când nu vor fi oferite răspunsuri la întrebările care au fost puse", a declarat acesta.

Printre punctele de fricțiune din relația bilaterală se numără poziția Germaniei cu privire la Sahara Occidentală, Berlinul criticând decizia americană de recunoaștere a suveranității Marocului asupra acestui teritoriu în litigiu, dar și neinvitarea Rabatului la conferința de la Berlin din ianuarie 2020, dedicată viitorului Libiei, conform sursei citate.

La începutul lunii decembrie, șeful diplomației marocane a salutat într-o declarație "excelenta cooperare bilaterale dintre cele două țări" după o convorbire telefonică cu ministrul federal pentru cooperare economică și dezvoltare, Gerd Muller.

Berlin tocmai acordase un sprijin financiar de 1.387 miliarde de euro, dintre care 202.6 milioane de euro sub formă de granturi, iar restul sub formă de împrumuturi preferențiale, în sprijinul reformelor sistemului financiar marocan și ca ajutorul de urgență în combaterea pandemiei de COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău