Maroc: O celulă anihilată a SI plănuia atacuri la Casablanca și în port

  • 28 Octombrie 2019 19:50
Maroc: O celulă anihilată a SI plănuia atacuri la Casablanca și în port

O celulă a Statului Islamic anihilată săptămâna trecută plănuia atacuri împotriva mai multor obiective din orașul Casablanca și din portul acestuia, a declarat luni șeful serviciului de securitate marocan BCIJ, Abdelhak Khiame, precizând că un sirian care a furnizat sprijin logistic grupului este în continuare în libertate, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Celula avea drept ținte obiective economice sensibile atât în Casablanca, cât și în largul portului, a indicat responsabilul marocan.

Potrivit acestuia, jihadiștii, ce au vârste între 19 și 27 de ani, s-au radicalizat pe internet.

Khiame a afirmat că, probabil, celula a fost ultima care i-a jurat credință liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, înainte de moartea acestuia la sfârșitul săptămânii trecute într-o operațiune a forțelor speciale americane în nord-vestul Siriei.

Poliția marocană a anunțat vineri arestarea a șapte presupuși militanți în apropiere de Casablanca și în zonele Ouazzane și Chefchaouen, din nordul țării. Suspecții dețineau arme de foc, materiale pentru fabricarea de bombe, o barcă pneumatică, echipamente de scufundare și de navigație.

'Liderul acestei celule încercase să se alăture SI în Sahel, dar nu reușise', a mai declarat Abdelhak Khiame.

Potrivit responsabilului marocan, SI îl instruise pe liderul celulei să pregătească, în schimb, atacuri pe teritoriul Marocului, iar un sirian al cărui nume nu a fost indicat i-a furnizat sprijin logistic. 'Armele confiscate proveneau din regiunea Sahelului', a adăugat Khiame.

Comparativ cu alte țări din Africa de Nord, Marocul a fost în general mai ferit de atacuri ale islamiștilor. Cel mai recent a avut loc în decembrie 2018, când militanți loiali Statului islamic au ucis două turiste scandinave.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău