Marko Șevcenko | Ucraina nu intenționează să deschidă punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean, decât după ce situația de securitate se va îmbunătăți

  • 16 Februarie 08:15
Marko Șevcenko | Ucraina nu intenționează să deschidă punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean, decât după ce situația de securitate se va îmbunătăți

Ucraina nu intenționează să deschidă punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineană de pe segmentul transnistrean, care au fost închise după izbucnirea războiului, decât după ce situația de securitate militară se va îmbunătăți considerabil, afirmă ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevchenko, a fost întrebat dacă Ucraina va ține aceste puncte de trecere închise, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noul Cod vamal al Republicii Moldova care impune firmele din regiunea separatistă să plătească taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

„Ucraina susține orice pas care duce situația spre normalitate. Din acest punct de vedere, noul Cod Vamal mi se pare un lucru normal. Competitivitatea este ceva normal în economiile libere. Ucraina a închis punctele de trecere la hotarul cu Transnistria din cauza războiului, din motive de securitate. Această decizie nu a fost legată de reglementarea transnistreană. A fost decizia noastră unilaterală. În prezent nu văd nicio opțiune ca această poziție să fie schimbată în viitorul apropiat. Până când securitatea militară a Ucrainei nu se va îmbunătăți considerabil, punctele de trecere rămân închise”, a declarat Marko Șevchenko

Ambasadorul Ucrainei a comentat și informațiile lansate în spațiul public despre faptul că diplomații ucraineni de la Chișinău ar fi filați.

„Nici eu și nici colegii mei nu avem pregătire specială ca să știm dacă suntem filați sau nu. Nu am simțit niciodată. Fiecare diplomat, nu doar ucrainean, știe că dacă lucrezi în străinătate, asta înseamnă că ești un obiect de interes pentru serviciile secrete și nu doar din țara gazdă, dar și de alte țări. În Moldova sunt sigur că diplomații ucraineni sunt obiect de interes pentru serviciile din țara inamic care invadează Ucraina. Personal m-am bucurat când Guvernul RM a decis să expulzeze un număr de diplomați ruși. Asta înseamnă că capacitatea lor a scăzut”, a declarat Marko Șevchenko.

Într-un alt context, diplomatul ucrainean a fost solicitat să se expună cu privire la riscurile ca Rusia să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care se vor desfășura în toamnă.

„Rusia e un fel de inventator sau chiar campion la tot felul de interferențe și în procesele electorale, și în destabilizări în diferite colțuri ale lumii. Dacă Rusia a fost în stare, de exemplu, să interfereze în 2016 în alegerile din SUA, un stat cu democrație stabilă, instituții puternice, sectorul de securitate bine dezvoltat, atunci sigur că în țări precum Ucraina sau Moldova, poate să intervină cu eforturi destabilizatoare. Există partea ascunsă și cea viziblă. Cea ascunsă e legată de serviciile secrete, iar cea vizibilă de activitatea forțelor politice, activiști civici care nu-și ascund simpatiile politice. Succesul lor depinde de cât de deșteaptă este populația, dacă menține un fel de „igienă informațională”, atunci aceste eforturi de destabilizare ajung la un rezultat aproape de zero”, a declarat Marko Șevchenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău