Mark Rutte exprimă „solidaritatea NATO cu România” și salută „răspunsul rapid și eficient” al autorităților române la ultimul incident cu drone
-
18 Octombrie 20:41
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a exprimat vineri solidaritatea aliată cu România și a felicitat autoritățile române pentru “răspunsul rapid și eficient” după ce ultimul incident cu drone de pe teritoriul țării, când o dronă suspectă a pătruns joi în spațiul aerian al României pe o distanță de 14 kilometri, iar aeronave ale Forțelor Aeriene Române și a celor spaniole participante la misiunile de poliție aeriană NATO au fost ridicate de la sol ca parte a procedurii.
„Aliații au convenit că apărarea aeriană și antirachetă rămâne o prioritate a Alianței. Acest lucru este cu atât mai important având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la multiple încălcări ale spațiului aerian al NATO”, a declarat Mark Rutte vineri, la finalul celor două zile de reuniuni ale miniștrilor apărării din țările NATO, dând exemplul României, scrie caleaeuropeana.ro.
„Permiteți-mi să exprim solidaritatea NATO cu România și, de asemenea, să felicit autoritățile române și SACEUR pentru răspunsul rapid și eficient la acest incident. Vom continua să sporim supravegherea, schimbul de informații și să coordonăm răspunsurile individuale și colective. De asemenea, recent, am sporit semnificativ prezența noastră pe flancul estic al NATO și am consolidat misiunea de poliție aeriană a NATO“, a continuat secretarul general al Alianței.
Ministerul Apărării Naționale a informat că joi, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. MApN a menționat că radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km.
„Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliția Aeriană sub comandă națională. Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar”, a precizat MApN, într-un comunicat transmis.