Mark Rutte asigură Ucraina de sprijinul NATO, la preluarea șefiei Alianței Nord-Atlantice

  • 01 Octombrie 14:32
Mark Rutte asigură Ucraina de sprijinul NATO, la preluarea șefiei Alianței Nord-Atlantice

Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a devenit astăzi, 1 octombrie, noul secretar general al NATO, după o ceremonie de predare la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, relatează DPA, citată de AGERPRES.

Rutte le-a mulțumit aliaților din NATO pentru că i-au încredințat rolul de conducere, succedându-i în funcția de secretar general norvegianului Jens Stoltenberg.

Este un post foarte important și trebuie să mă ridic la înălțimea așteptărilor”, a spus el.

Rutte a asigurat Ucraina de sprijinul Alianței Nord-Atlantice, spunând totodată că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie din Statele Unite.

Nu sunt îngrijorat. Îi cunosc foarte bine pe ambii candidați și am lucrat cu Donald Trump timp de patru ani”, a declarat fostul premier olandez presei cu puțin timp înainte de a prelua oficial funcția, potrivit AFP.

Rutte a detaliat deja cele trei priorități ale mandatului său de patru ani: sprijinul pentru Ucraina - „cea mai mare prioritate”, consolidarea „apărării noastre colective” și, de asemenea, dezvoltarea parteneriatelor internaționale deja angajate de NATO cu țări terțe.

Cei 32 de membri ai NATO l-au numit pe Rutte în vară, după ce politicianul olandez și-a asigurat sprijinul timpuriu al Statelor Unite, Germaniei și Marii Britanii, în ciuda bilanțului său privind cheltuielile scăzute pentru apărare cât timp a fost premier.

Rutte preia conducerea într-un moment dificil pentru NATO, care se confruntă cu amenințarea unei Rusii mai agresive, sprijinind în același timp apărarea Ucrainei împotriva invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:88 %
Vint:8,23 m/s
Wed
14
Thu
18
Fri
19
Sat
20
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău