Marine Le Pen vrea repatrierea producției Renault și PSA Peugeot Citroen în Franța

  • 10 Ianuarie 2017 12:58
Marine Le Pen vrea repatrierea producției Renault și PSA Peugeot Citroen în Franța

Candidata formațiunii de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, a declarat marți că va încerca să repatrieze producția de automobile franceze și a altor bunuri industriale, întocmai cum speră să facă în SUA președintele ales, Donald Trump, transmite Agerpres.

Producătorii auto sunt presați de administrația de la Washington să investească în țară, altfel se vor confrunta cu taxe mai ridicate.

Întrebată dacă ar vrea să vadă că același lucru se întâmplă cu producătorii auto francezi Renault și PSA Peugeot Citroen, lidera Partidului Frontul Național (FN) a declarat: ''El (Trump) pune în aplicare măsurile pe care eu le cer de câțiva ani''.

Vorbind la postul de televiziune France 2, Marine Le Pen a descris politica ca ''patriotism economic și protecționism inteligent''.

''Nu am nimic împotrivă să le explic companiilor franceze că nu vor scăpa de taxele pe care trebuie să le plătească în Franța, că nu pot merge în afara țării fără a suferi consecințele. Trebuie făcută o alegere, o alegere a patriotismului'', a declarat Le Pen.

Renault și Peugeot produc mașini și componente în Spania și în Europa de Est.

Și alți candidați la alegerile prezidențiale din mai au lăudat atitudinea lui Donald Trump față de Ford, inclusiv socialistul Arnaud Montebourg și candidatul independent Jean-Luc Melenchon.

Agenda protecționistă și anti-globalizare a lui Le Pen a ajutat-o să obțină sprijin extins în campania electorală. Majoritatea sondajelor de opinie arată că va intra în turul doi, dar va pierde în fața conservatorului Francois Fillon.

Politica industrială reprezintă una dintre diferențele majore între cei doi candidați. Fillon are un program liberal, menit să reducă rolul statului în companii. El s-a pronunțat în favoarea vânzării acțiunilor deținute de Guvern la companiile importante, spunând că participația de aproape 20% deținută de Guvern la Renault este inoportună și nu poate preveni construirea fabricilor în afara Franței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,57 m/s
Tue
27
Wed
31
Thu
31
Fri
31
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău