Marine Le Pen a dezvăluit noul grup de extremă-dreapta din PE, 'Identitate și Democrație'

  • 13 Iunie 2019 19:19
Marine Le Pen a dezvăluit noul grup de extremă-dreapta din PE, 'Identitate și Democrație'

Președinta partidului Adunarea Națională (RN) din Franța, Marine Le Pen, a anunțat joi crearea unui nou grup de extremă-dreapta în Parlamentul European, care îi reunește pe euroscepticii de pe întreg continentul ce își doresc să redea o mai mare putere statelor în raport cu Bruxellesul, relatează Reuters.

Numindu-se grupul 'Identitate și Democrație' (ID), noua alianță aduce împreună Adunarea Națională, partidul condus de Le Pen, partidul Liga al vicepremierului italian Matteo Salvini și formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD), la care se adaugă naționaliști din Austria, Finlanda și Danemarca, printre alții.

"Am schimbat tabla de șah politică a Uniunii Europene", a declarat Le Pen la Bruxelles despre ID, care va deține 73 din cele 751 de mandate și va deveni al cincilea cel mai mare grup politic din Parlamentul European nou ales, imediat în urma Verzilor.

Noul grup înlocuiește grupul Europa Națiunilor și Libertății, care deținea 36 de mandate în ultima legislatură.

Deși partidele angajate în consolidarea UE au câștigat două treimi din locurile din PE la alegerile europene din luna mai, liderii naționaliști au salutat avansul formațiunilor lor ca un semn de răzbunare.

"Suntem încă o minoritate, dar suntem o minoritate mai mare ca oricând", a declarat presei la Bruxelles și liderul Partidului Finlandezilor, Jussi Halla-aho.

Aceste partide au trecut peste diferențe pentru a găsi o poziție unită în jurul obiectivelor de a reda puterea statelor membre ale UE, de a limita imigrația și de a împiedica răspândirea islamului în Europa.

Joerg Meuthen, co-președinte al AfD, a rezumat scopurile alianței: "Spunem nu oferirii de mai multe competențe Uniunii Europene, spune nu unei mai mari armonizări, spunem nu subminării statului național".

Însă politicile lor sociale și economice diferite, inclusiv în privința disciplinei bugetare, ar putea atrage dificultăți în promovarea unei agende coerente.

În contextul în care nu a reușit să atragă și Partidul Brexit și alte formațiuni eurosceptice răspândite prin alte grupuri politice din PE, ID nu va avea suficiente mandate pentru a bloca sau întârzia inițiative legislative.

Consilierul pe afaceri externe al lui Salvini, Marco Zanni, al cărui partid Liga este unul dintre cele mai mari trei partide din PE, a spus totuși că grupul încearcă să atragă și alte partide, cum ar fi formațiunea Vox din Spania.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău