Marina SUA a scos de la aproape 4.000 de metri adâncime avionul F-35 prăbușit în Marea Chinei de Sud

  • 04 Martie 2022 13:50
Marina SUA a scos de la aproape 4.000 de metri adâncime avionul F-35 prăbușit în Marea Chinei de Sud

Marina SUA a anunțat că a recuperat avionul de luptă F-35 ajuns pe fundul Mării Chinei de Sud, după un "incident" din luna ianuarie, informează BBC.

Operațiunea de amploare a fost lansată pentru recuperarea aeronavei de 100 de milioane de dolari - cea mai avansată a Forțele Aeriane americane. Avionul a ajuns pe fundul apei după ce a avut o problemă în timpul aterizării pe portavionul USS Carl Vinson, scrie digi24.ro.

Regiunea a fost obiectul a numeroase tensiuni între SUA și China în ultimii ani.

Avionul F-35C Lightning II a fost scos la suprafață miercuri, de la o adâncime de 3780 de metri, cu ajutorul unui vehicul comandat de la distanță care a prins cabluri de avion. Un cârlig a fost coborât pe fundul apei de la o navă cu macara, apoi atașat cablurilor prinse de fuselajul avionului. Ulterior, avionul a fost ridicat de suprafață și urcat la bordul navei.

"Operațiunea arată angajamentul Marinei SUA față de bunurile sale, și o zonă liberă indo-pacifică", a anunțat Marina SUA într-un comunicat de presă.

Șapte marinari au fost răniți în incidentul din ianuarie, când avionul F-35C a lovit puntea portavionului USS Carl Vinson după o aterizare forțată realizată în timpul unor exerciții militare. Avonul a lovit puntea, apoi a căzut în mare și s-a scufundat. Pilotul s-a catapultat și a fost recuperat de un elicopter.

Marea Chinei de Sud găzduiește numeroase culoare comerciale, iar în ultimii ani numeroase țări au revendicat proprietarea asupra insulelor mici din zonă și a resurselor pe care le dețin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău