Mările Europei ar putea suferi ''daune ireversibile'' (AEM)

  • 25 Iunie 2020 14:37
Mările Europei ar putea suferi ''daune ireversibile'' (AEM)

Oceanele, mările și viețuitoarele marine ale Europei continuă să fie afectate de presiunea exercitată de activitățile umane, precum poluarea, pescuitul excesiv și efectele schimbărilor climatice, a atras atenția joi agenția de mediu a Uniunii Europene, citată de DPA, preluat de Agerpres.

''Efectele coroborate ale acestor modificări sunt în prezent pe o cale ce ar putea provoca daune ireversibile ecosistemelor marine'', a indicat Agenția Europeană de Mediu (AEM).

Mările și oceanele joacă un rol esențial pentru transport, energie, alimentație, dar și pentru activități de agrement și contribuie la reglarea climei.

În același timp, pierderea biodiversității în mările Europei continuă, a precizat agenția cu sediul în Copenhaga, adăugând că starea de conservare a unui număr mare de specii marine și de habitate continuă să fie ''nefavorabilă''. Sunt afectate diverse specii de păsări marine, mamifere marine, precum foci și balene, dar și de pești, cum ar fi codul.

Potrivit raportului, schimbările climatice ''agravează alte presiuni asupra ecosistemelor marine''.

Concurența în Uniunea Europeană pentru resurse marine, inclusiv pește, combustibili fosili, minerale sau energie regenerabilă, se preconizează că va crește, adăugând presiune asupra ecosistemelor marine deja exploatate excesiv.

''Încă avem o șansă pentru a ne restabili ecosistemele marine dacă acționăm în mod decisiv și coerent și dacă se ajunge la un echilibru durabil între modul în care folosim mările și impactul nostru asupra mediului marin'', a declarat directorul general al AEM, Hans Bruyninckx.

AEM a menționat Acordul Verde European al Comisiei Europene și noua sa strategie în domeniul biodiversității pentru 2030 drept semne încurajatoare. Strategia urmărește să asigure că cel puțin 30% din suprafețele terestre și acvatice ale Europei sunt arii naturale protejate, gestionate eficient.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău