Marile economii trebuie să sprijine semnificativ redresarea globală (Janet Yellen)

  • 08 Aprilie 17:24
Marile economii trebuie să sprijine semnificativ redresarea globală (Janet Yellen)

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat joi asupra riscului unei devieri permanente a economiei mondiale și a cerut marilor economii să accelereze furnizarea unor măsuri fiscale masive de sprijin pentru a asigura o redresare robustă, transmite Reuters.

Într-o declarație adresată comitetelor directoare ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale (BM), Yellen a subliniat necesitatea de a continua sprijinirea celor mai sărace țări, deoarece ele se confruntă cu pandemia de coronavirus (COVID-19), schimbările climatice și povara datoriilor. De asemenea, a apreciat oficialul american, țările în curs de dezvoltare trebuie să colaboreze cu FMI și BM în privința politicilor economice și a reformelor structurale.

Oficialul SUA a cerut Băncii Mondiale să sprijine țările în curs de dezvoltare și să se asigure că primesc la timp acces la vaccinuri. Washingtonul s-a angajat să contribuie cu patru miliarde de dolari la COVAX, mecanismul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de ajutorare a celor mai afectate țări, a declarat Yellen, cerând și altor țări să se alăture inițiativei.

"Criza provocată de pandemie a exacerbat tendința sporirii inegalității veniturilor, a sporit temerile privind o cale divergentă în rândul economiilor. De asemenea, ne confruntăm cu amenințarea existențială a schimbărilor climatice, putem rezolva aceste probleme doar printr-o cooperare internațională solidă", a afirmat secretarul Trezoreriei SUA.

Fostul șef al Rezervei Federale a SUA (Fed) a apreciat că sprijinul substanțial fiscal și monetar din partea marilor economii a îmbunătățit semnificativ perspectivele economice globale, dar sunt necesare mai multe eforturi.

Washington implementează măsuri ample de sprijinire a economiei și a infrastructurii, a explicat Yellen, cerând altor economii importante să adopte măsuri similare.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,14 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
10
Sat
8
Sun
10

Curs oficial BNM 20 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6043 0.1448
USD 17.9415 0.0430
RON 4.3858 0.0294
UAH 0.6409 0.0013
RUB 0.2356 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău