Marii producători de petrol se reunesc pe fondul creșterii cotațiilor barilului de țiței

  • 03 Octombrie 2021 16:03
Marii producători de petrol se reunesc pe fondul creșterii cotațiilor barilului de țiței

Miniștrii Energiei din OPEC+ se vor reuni luni pentru a discuta cât de mult petrol să elibereze pe o piață supraîncălzită, pe care perturbările de aprovizionare și revenirea cererii după pandemia de coronavirus au împins prețul barilului de petrol peste pragul de 80 de dolari, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

Majorarea cotației petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani este agravată de o creștere și mai mare a prețurilor la gaze naturale, care au crescut cu 300% în acest an, din cauza unor probleme de aprovizionare și a producției reduse de alți combustibili.

Grupul celor 23 de mari producători de petrol, care include țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, reuniți sub umbrela OPEC+, a convenit în luna iulie să majoreze producția cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună până cel puțin în luna aprilie 2022.

Patru surse din cadrul OPEC+ au declarat săptămână trecută pentru Reuters că producătorii de petrol au în vedere o majorare superioară celei convenite în luna iulie, dar nu au oferit detalii cu privire la cât de mult sau când anume ar urma să fie majorată producția.

Cea mai apropiată lună în care ar putea avea loc o majorare a producției este noiembrie, având în vedere că la ultima reuniune a OPEC+ au fost decise volumele de producție pentru luna octombrie.

Creșterea prețurilor la petrol, gaze naturale, cărbune și energie electrică alimentează presiunile inflaționiste la nivel global și încetinesc revenirea economică.

Un consilier al președintelui american Joe Biden s-a întâlnit săptămâna trecută cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman pentru a discuta despre războiul din Yemen dar a spus că situația de pe piața petrolului este de asemenea o sursă de îngrijorare.

Separat, datele publicate sâmbătă de autoritățile de la Moscova arată că producția de petrol și gaz condensat a Rusiei a crescut până la 10,72 milioane barili pe zi în septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna aprilie 2020.

Începând din luna ianuarie 2017, țările din OPEC+ au redus producția pentru a susține prețurile și a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producției cu 9,7 milioane barili pe zi în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină și combustibil pentru avioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău