Marii producători de petrol își vor majora producția cu 432.000 de barili pe zi, în iunie

  • 05 Mai 2022 19:13
Marii producători de petrol își vor majora producția cu 432.000 de barili pe zi, în iunie

Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a fost de acord joi cu o altă creștere modestă a producției lunare de țiței, argumentând că grupul nu poate fi învinuit pentru perturbările livrărilor rusești, și au avertizat că restricțiile din China vor afecta cererea, transmite Reuters.

Ignorând solicitările din partea statelor occidentale de a pompa mai mult, grupul OPEC+ a fost de acord să-și majoreze în iunie producția de țiței cu 432.000 de barili pe zi, conform planului, scrie Agerpres.

În martie, cotația barilului de țiței a depășit 139 de dolari, atingând cel mai ridicat nivel din 2008, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a exacerbat temerile privind livrările de petrol. Joi, cotația barilului de țiței Brent a depășit 111 dolari.

În noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, Comisia Europeană a propus miercuri un embargo asupra petrolului rusesc care să intre în vigoare după șase luni și un embargo asupra produselor petroliere care să se aplice de pe 31 decembrie 2022.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că delegații la reuniune au evitat orice discuții despre sancțiunile impuse Rusiei, discuțiile privind majorarea producției lunare de țiței finalizându-se în timp record, sub 15 minute.

Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a declarat miercuri că nu este posibil ca alți producători să înlocuiască exporturile rusești de peste șapte milioane bpd.

"Pur și simplu nu există capacități suplimentare", a adăugat oficialul.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producție implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbușit. Totuși, mulți producători mici nu pot majora livrările și alții sunt îngrijorați că ar putea pompa prea mult țiței în cazul reducerii activității economice ca efect al pandemiei.

OPEC se așteaptă în 2022 la o creștere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău