Marii exportatori de petrol au căzut de acord să mărească producția. Decizia reduce riscul unei creșteri explozive a prețurilor

  • 18 Iulie 2021 19:40
Marii exportatori de petrol au căzut de acord să mărească producția. Decizia reduce riscul unei creșteri explozive a prețurilor

Țările din OPEC+, principalii producători de petrol la nivel global, au ajuns duminică la un acord pentru creșterea producției începând din luna august. Acest lucru ar urma să țină sub control prețurile la țiței, care au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Acordul prevede că grupul celor 23 de mari producători de petrol, care include țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol și aliați precum Rusia, își va majora producția cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună începând din luna august și până în luna decembrie a acestui an, a anunțat OPEC într-un comunicat de presă.

De asemenea, grupul a convenit să prelungească pactul de producție până la finele lui 2022, în loc de luna aprilie 2022, conform înțelegerii anterioare, în ideea de a dispune de o marjă de manevră în cazul în care revenirea economiei globale va fi afectată de noile tulpini de coronavirus, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Anul trecut, OPEC+ și-a redus producția cu aproximativ 10 milioane de barili pe zi, ca urmare a prăbușirii cererii și prețurilor din cauza pandemiei. Începând din luna mai a acestui an OPEC+ a redeschis treptat robinetul, dar în continuare producția sa este cu aproximativ 5,8 milioane barili pe zi mai mică decât era înaintea pandemiei.

Acordul anunțat duminică va majora oferta de petrol pe piață și reduce riscul unei creșteri explozive a prețului țițeiului, care ar alimenta inflația. În plus, acest acord pune capăt disputelor dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite cu privire la cotele lor de producție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău