Mariana Kalughin, despre modificarea Constituției pentru limitarea imunității deputaților: Prevederile legale vor fi perfecte, însă, în momentul în care există această obediență a organelor de drept față de politic, atunci nimic nu se întâmplă

  • 23 Mai 2022 12:54
Mariana Kalughin, despre modificarea Constituției pentru limitarea imunității deputaților: Prevederile legale vor fi perfecte, însă, în momentul în care există această obediență a organelor de drept față de politic, atunci nimic nu se întâmplă

Experți anticorupție consideră că votarea proiectului privind modificarea art. 70 din Constituție pentru limitarea imunității deputaților în cazurile de corupție vine să realizeze recomandările unor instituții europene. Pe de altă parte, unii experți constituționali sugerează că guvernarea trebuie să eficientizeze activitatea instituțiilor statului decât să recurgă la revizuirea Constituției. 

Proiectul votat în Parlament în prima lectură, cu majoritate simplă, prevede limitarea imunității deputaților în cazurile de corupție, abuz de putere și spălare de bani. Documentul arată că reținerea, arestarea și percheziționarea deputaților va putea fi făcută fără acceptul Parlamentului.

Experta anticorupție Mariana Kalughin spune că în cazul în care proiectul va fi adoptat în lectură finală, Rep. Moldova va îndeplini una dintre recomandările Grupului de state împotriva corupției (GRECO). 

„Eu mai degrabă privesc acest articol ca pe o posibilitate de a ne conforma unor recomandări ale GRECO (Grupul de state împotriva corupției) pentru că prevederile legale vor fi perfecte, însă, în momentul în care există această obediență a organelor de drept față de politic, atunci nimic nu se întâmplă. Iată de ce, din punct de vedere practic, nu știu în ce măsură acesta va fi unul eficient. Mai degrabă vor exista beneficii din punct de vedere al relației cu GRECO, pentru că altfel riscăm să ajungem într-o procedură de neconformitate cu Grupul de state împotriva corupției”, a declarat experta. 

Pe de altă parte, expertul constituțional, Alexandru Arseni, opinează că proiectul de lege este „o împușcătură cu gloanțe oarbe”, iar guvernarea, în lupta cu corupția, mai curând trebuie să eficientizeze instituțiile statului decât să modifice Constituția.  

„Proiectul urma să fie votat, chiar și în prima lectură, cu votul a cel puțin 2/3 din numărul deputaților aleși, pentru că anume norma constituțională este superioară sub aspect al forței juridice față de celelalte norme. (...) Oportunitatea nu constă în modificarea art.70, care este o garanție în exercitarea mandatului și este și o hotărâre a Parlamentului European privind semnificația imunității parlamentare, dar punerea în funcție a instituțiilor statului”, a menționat constituționalistul. 

Proiectul de lege privind modificarea art.70 din Constituție a fost elaborat de deputații PAS, aceasta fiind și una dintre promisiunile sale electorale. Proiectul a fost susținut de către deputații Partidului „Șor”, care și-au condiționat votul prin faptul că în următoarele lecturi vor pleda pentru eliminarea definitivă a imunității parlamentare. Socialiștii au spus că vor ataca proiectul conform normelor internaționale, sugerând că acesta ar putea fi folosit împotriva oponenților politici.

După votarea proiectului în prima lectură, la 19 mai, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că limitarea imunității nu afectează independența deputatului și să aceasta – cităm – „nu poate fi un scut pentru blocarea tragerii la răspundere a deputaților corupți.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău