Marian Enache, primul ambasador al României la Chișinău: După adoptarea Declarației de Independență, Republica Moldova și-a trasat ca obiectiv construirea statului de drept. Multe dintre acțiunile inițiate în acea perioadă sunt acum obiective împlinite

  • 28 Iulie 2023 09:51
Marian Enache, primul ambasador al României la Chișinău:  După adoptarea Declarației de Independență, Republica Moldova și-a trasat ca obiectiv construirea statului de drept. Multe dintre acțiunile inițiate în acea perioadă sunt acum obiective împlinite

„După adoptarea Declarației de Independență, Republica Moldova și-a trasat drept obiectiv construirea statului de drept, bazat pe principii democratice și respectarea drepturilor omului. Un moment important în realizarea acestui deziderat l-au constituit alegerile libere, pluripartitismul, cât și adoptarea unei noi Constituții care a legitimat statalitatea Republicii Moldova”, a declarat primul ambasador al României în Republica Moldova, actual președinte al Curții Constituționale de la București, într-un interviu acordat TVR MOLDOVA.

Marian Enache a precizat în interviu că, în calitate de primul ambasador în Republica Moldova, a contribuit la promovarea relațiilor diplomatice cu România, în acel moment funcționând Comitetul Interministerial dintre România și Republica Moldova.

„Totodată, în această perioadă au fost încheiate între țările noastre acorduri care au facilitat primirea elevilor și a studenților din Republica Moldova în sistemul preuniversitar și universitar din România. Au existat și alte multiple activități necesare și benefice, precum crearea cadrului legislativ și organizațional pentru redobândirea cetățeniei române de către resortisanții Republicii Moldova. În prezent, multe dintre acțiunile inițiate în acea perioadă sunt obiective împlinite, înregistrându-se și o evoluție bună – pe care o remarcăm astăzi – în cadrul relației bilaterale speciale dintre statele noastre”, a spus Marian Enache.

Acesta a mai menționat că, în perioada mandatului său din anii 1992-1996 a colaborat excelent cu autoritățile oficiale din Republica Moldova și cu instituțiile culturale.

„Am dobândit mulți prieteni, între care regretații Alexandru Moșanu, președintele Parlamentului Independenței, Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, Ion Ungureanu, Ministru Culturii și Cultelor, poetul Grigore Vieru, luminoasă fie-le amintirea. Personal, am apreciat și apreciez foarte mult ospitalitatea și hărnicia oamenilor, sensibilitatea și preocupările lor artistice, culturale, păstrarea și respectul pentru tradițiile naționale în cadrul unei societăți multietnice și multiculturale”, a declarat Marian Enache.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău