Maria Kolesnikova, lidera protestatarilor din Minsk a fost răpită, scrie presa locală

  • 07 Septembrie 2020 13:24
Maria Kolesnikova, lidera protestatarilor din Minsk a fost răpită, scrie presa locală

Mai multe persoane neidentificate au răpit-o luni pe o lideră a protestatarilor, Maria Kolesnikova, în centrul Belarusului, relatează site-ul local de știri Tut.By, potrivit Agerpres.

''În dimineața zilei de 7 septembrie, în fața Muzeului Național de Artă, mai multe persoane necunoscute au urcat-o pe Koleskinova într-un microbuz pe care scria 'Sviaz' ('Comunicații') și au pornit într-o direcție necunoscută'', a scris portalul.

Aliați politici ai Mariei Kolesnikova au spus că verifică informațiile privind răpirea sa, dar că ea nu răspunde la telefon. Ea este membră a Consiliului de Coordonare al opoziției, împotriva căruia autoritățile din Belarus au deschis atacuri în justiție, scrie și AFP.

În același timp, poliția din Belarus a transmis că nu a reținut-o pe Maria Kolesnikova, potrivit agenției de știri Interfax, citată de Reuters.

Maria Kolesnikova este ultima rămasă în Belarus dintre cele trei femei politician care și-au unit forțele înaintea alegerilor prezidențiale de la 9 august în încercarea de a-l contracara pe liderul Aleksandr Lukașenko. Celelalte două, Svetlana Tihanovskaia, care a fost candidata opoziției la alegeri, și Veronika Țepkalo, au părăsit deja țara.

O voce critică la adresa președintelui, ea a jucat un rol important în criza politică post-alegeri din țară, în contextul protestelor masive și al grevelor împotriva realegerii lui Lukașenko.

La 31 august, Maria Kolesnikova a anunțat că formează un nou partid politic, "Împreună", cu echipa opozantului Viktor Babariko, aflat în închisoare și cu care a mai lucrat anterior.

Dacă va fi confirmată, răpirea sa vine în contextul în care autoritățile din Belarus par să-și fi intensificat eforturile de a înăbuși avântul protestatarilor.

Peste 600 de arestări în urma protestelor din weekend

Poliția din Belarus a transmis luni că a arestat 633 de persoane în timpul manifestației ample de duminică a opoziției împotriva realegerii, la începutul lunii august, a președintelui Aleksandr Lukașenko. Este cel mai mare număr de arestări la o manifestație a opoziției de la primele proteste declanșate după alegerile prezidențiale de la 9 august, reprimate cu severitate de forțele de ordine.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău